• Посилання скопійовано

Як порахувати мінімальне податкове зобов'язання: які податки при цьому брати до уваги?

Фермерське господарство перебуває на ЄП IV групи і має порахувати МПЗ за 2022 рік. Чи враховувати при цьому нарахування протягом звітного року щодо ПДФО та ВЗ, а також самого ЄП?

Як порахувати мінімальне податкове зобов'язання: які податки при цьому брати до уваги?

Що про сплачені податки зазначено в ПКУ?

Відповідно до п. 297-1.5 ПКУ, до суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок відносять:

  • єдиний податок;
  • податок на прибуток підприємств (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної);
  • ПДФО та ВЗ з доходів (чистого оподатковуваного доходу) від продажу (реалізації) власної сільгосппродукції (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної);
  • ПДФО та ВЗ з доходів фізосіб, які перебувають із платником податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, сплачених за придбання товарів у фізосіб), з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, які використовуються такими платниками для здійснення підприємницької діяльності (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної);
  • рентну плату за спеціальне використання води (у разі її сплати);
  • 20 відсотків витрат на сплату орендної плати за віднесені до сільськогосподарських угідь земельні ділянки, орендодавцями яких є юрособи та/або які перебувають у державній чи комунальній власності.

У сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховують помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

Причому згідно з п. 297-1.5 ПКУ беруть до уваги суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Крім того, відповідно до п. 66 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, визначаючи загальну суму сплачених податків за 2022 рік, до загальної суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок включають суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році в рахунок податкових зобов’язань з цих податків, зборів, платежів 2022 року.

 

Розуміння норм ПКУ

За буквального розуміння наведених вище норм, до суми сплачених податків за відповідний рік відносять податки, які фактично сплачені у такому році і мають бути сплачені саме цього року, згідно з установленими строками сплати. А не ті податки, які нараховані за відповідний рік.

Крім того, сказано, що «не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів».

Тобто не враховуються податки, сплачені надміру, тобто зайво, не у встановлений строк.

Наприклад, ЄП групи IV за четвертий квартал 2021 року сплачується до 31.01.2022. Якщо платник сплатить цей податок у січні 2022 року, то це буде правомірна сплата податку в установлений строк. Ця сума не помилкова і не надмірна. Тому, на наш погляд, цю суму слід відносити до суми сплачених податків за 2022 рік.

А якщо ЄП групи IV за IV кв. 2022 року, сплачено у грудні 2022 року?

Відповідно до пп. 295.9.2 ПКУ платники ЄП IV групи сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах:

  • у I кварталі — 10 відсотків;
  • у II кварталі — 10 відсотків;
  • у III кварталі — 50 відсотків;
  • у IV кварталі — 30 відсотків.

Тобто період сплати 30% річного розміру ЄП за 2022 рік (тобто це ЄП IV групи за четвертий квартал) — з 1-го до 30 січня 2023 року.

Якщо цю суму сплатити у грудні 2022 року, то це буде надмірна сплата податку. Тож за буквального розуміння норм ПКУ цю суму не включають до складу податків, сплачених 2022 року.

Щоправда, зроблено виняток для 2022 року. Якщо податки сплачені 2021 року наперед за 2022 рік, тобто належать до нарахування за 2022 рік, їх включають до розрахунку сплачених податків за 2022 рік.

Наприклад, якщо платник ЄП IV групи виплатив 2021 року наперед за наступні роки орендну плату з земельних ділянок сільгосппризначення і сплатив з цієї плати ПДФО та ВЗ, то можна включити до складу сплачених податків 2022 року суму ПДФО та ВЗ, які стосуються орендної плати 2022 року.

Але вже не можна буде включити до складу сплачених податків ПДФО та ВЗ з орендної плати, яка стосується оренди за 2023 рік і наступні роки.

Якщо платник виплачував у 2019, 2020 роках оренду наперед, приміром, за 2022 рік і далі, то сплачені з такої орендної плати ПДФО та ВЗ також не можна включати до складу сплачених податків за 2022 рік і далі.

Але ми навели власне розуміння зазначених норм ПКУ. На жаль, думка податкової з цих питань нам не відома. Тож кожен платник може отримати для себе індивідуальну податкову консультацію.

 

ПДФО та ВЗ у разі виплати дивідендів

Дивідендів у переліку п. 297-1.5 ПКУ (див. вище) немає. Тому ПДФО та ВЗ у разі виплати дивідендів, на наш погляд, до розрахунку не беруть.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»