• Посилання скопійовано

Як виправити помилки в декларації ЄП третьої групи для юросіб

Юридичні особи можуть бути платниками ЄП ІІІ групи і звітувати щокварталу. Виправляти помилки у звітності можна як в поточній декларації, так і в уточнюючому розрахунку

Як виправити помилки в декларації ЄП третьої групи для юросіб

Загальні моменти

Відповідно до п. 296.3 ПКУ платники єдиного податку ІІІ групи подають до ДПС декларацію у строк, установлений для квартального звітного періоду протягом 40 к.д. після закінчення звітного періоду. 

Як складати саму декларацію з ЄП ІІІ групи для юросіб, ми писали у цьому матеріалі.

Нагадаємо, що форма декларації має три типи: звітна, звітна нова та уточнююча. Якщо помилку в декларації виявили до закінчення граничного строку її подання, то така помилка виправляється поданням правильної декларації типу «звітна нова», в такому самому порядку, як і декларація типу «звітна». Тип «звітна нова» вказує податківцям лише на те, що до уваги потрібно взяти ту декларацію, яку подано останньою до закінчення граничного строку подання, а всі попередні декларації автоматично анулюються. Для виправлення помилок, що виявлені після закінчення граничного строку подання декларацій за минулі звітні квартали, призначений тип декларації «уточнююча».

Нормою п. 50.1 ПКУ передбачено два способи виправлення помилок у деклараціях:

  • надіслати уточнюючий розрахунок до податкової декларації, у якій виявлено помилку;
  • зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Уточнююча декларація містить реквізити 2 «Податковий (звітний) період» та 3 «Податковий (звітний) період, який уточнюється», які повинні збігатися. Дата подання уточнюючої декларації вказує на період, в якому виявлено та виправлено помилку. На цю дату в інтегрованій картці платника буде проведено результат уточнення відповідно до п. 2 глави 4 розділу IV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 12 січня 2021 року № 5. Сума недоплати ЄП, якщо її показано у рядку 15 уточнюючої декларації, вже має бути сплачена перед поданням декларації, інакше виникне податковий борг. 

Пам’ятайте: відповідно до загального правила абз. другого п. 102.1 ПКУ подання уточнюючої декларації перериває строк давності для податкових перевірок, передбачений ст. 102 ПКУ. Це означає, що податківці можуть перевірити звітний період – квартал, за який подано уточнюючу декларацію, протягом 1095 днів з дня подання уточнюючої декларації. Наразі діють «карантинні» та «воєнні» правила відліку строків, передбачених ст. 102 ПКУ – докладніше про це тут та тут

 

Помилковий КВЕД у декларації – виправляти чи ні?

У реквізиті 4 декларації з ЄП для юросіб зазначається основний КВЕД – так консультують податківці у ЗІР підкатегорії 108.01.05. 

Якщо допущено помилку у КВЕД, то є сенс її виправляти тільки тоді, коли там помилково зазначили такий КВЕД, що не внесений до реєстру платника ЄП, або такий, що заборонений платникам єдиного податку (див. п. 291.5 ПКУ). Якщо цю помилку не виправити, то податківці на підставі камеральної перевірки цієї декларації можуть самі перевести платника на загальну систему і вимагати донарахування єдиного податку за подвійною ставкою до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування (п. 293.5 ПКУ). У ліпшому випадку вони можуть вимагати подати пояснення щодо виявлених порушень. Тоді потрібно буде доводити податківцям, що підприємство не мало підстав для переведення на загальну систему, всі доходи отримані від «правильних» КВЕДів, а в декларації допущено помилку.

Виправити помилковий КВЕД можна тільки в уточнюючій декларації за той період, в якому допущено помилку.

Якщо у реквізиті 4 наведено не основний КВЕД, але такий, про який інформацію підприємством було внесено до реєстру платника ЄП, ця помилка не вплине на право платника на спрощену систему, якщо всі доходи платник отримав від видів діяльності, внесених до його реєстру платників ЄП. Тож її можна не виправляти.

 

Виправляємо помилки, що впливають на суму єдиного податку 

Платники ЄП ІІІ групи – юридичні особи можуть помилитися:

  • під час визначення суми доходу, який оподатковується за ставками 3%, 5% та подвійними ставками 6%, 10% – це рядки 1 – 4 розділу ІІ декларації, а отже, помилка буде й у рядку 5 розділу ІІ;
  • під час розрахунку суми єдиного податку у рядках 6 та 7 розділу ІІІ – через помилку у сумі доходу або через арифметичну помилку при розрахунку суми податку (тоді як сума доходу була правильною). Далі помилка у сумі єдиного податку потрапляє до рядків 8, 10, 12 розділу ІІІ.

Помилки в сумі єдиного податку у розділі VІ декларації виправляємо за таким алгоритмом:

  • наводимо помилкову та правильну суму єдиного податку в рядках 13 та 14 відповідно;
  • визначаємо суму недоплати або зайвої сплати єдиного податку в рядках 15 та 16 відповідно;
  • за загальним правилом, у разі заповнення рядка 15 (сума ЄП збільшується) нараховуються штраф за ставкою 3% (в уточнюючій декларації) або 5% (у поточній декларації) та пеня – за потреби (рядки 17, 18, 19);
  • у разі зменшення суми ЄП у рядку 16 штраф та пеня не нараховуються.

Згідно із загальними правилами п. 50.1 ПКУ самоштраф може становити 3% або 5% від суми недоплати податку. Оскільки недоплату за уточнюючою декларацією сплачують до її подання, то самоштраф становить 3%. Недоплату ЄП, донараховану в поточній декларації, можна сплатити разом із поточним податковим зобов’язанням. Але за таке відтермінування потрібно платити, тому самоштраф за донарахування податку в поточній декларації становить вже 5%. 

Про те, коли нараховувати штраф та пеню, а коли – ні, ми писали у попередньому матеріалі про виправлення помилок у декларації ЄП для ФОПів ІІІ групи. Там же ми навели приклад розрахунку пені у разі донарахування єдиного податку. Для юридичних осіб діють такі самі правила щодо нарахування штрафів та пені.

Далі покажемо на прикладах виправлення помилки в сумі єдиного податку в уточнюючій декларації та у поточній.

 

Виправлення помилки в уточнюючій декларації ЄП 

Виправляти помилки в уточнюючій декларації доцільніше тоді, коли помилку виявлено задовго до закінчення строку подання поточної декларації за той період, коли було виявлено помилку. Наприклад, помилку за минулі роки виявлено після 9 лютого 2023 року, коли до найближчого граничного строку подання поточної декларації за І квартал ще далеко. Також підприємство може подавати уточнюючу декларацію з метою оперативного виправлення помилок перед перевіркою тощо.

Приклад 1. 

ТОВ – платник ЄП ІІІ групи за ставкою 5% отримало дохід за 9 місяців 2022 року в сумі 6 000 000 грн і сплатило з нього ЄП за ставкою 5% у сумі 300 000 грн. У ІV кварталі 2022 року ТОВ отримало ще 2 000 000 грн доходу і побачило, що воно перевищило річний ліміт для ІІІ групи (8 000 000 – 7 585 500 = 414 500 грн). Нагадаємо, що у 2022 році ліміт доходу для платників ЄП ІІІ групи становив 1 167 х 6 500 грн = 7 585 500 грн.

ТОВ нараховує ЄП за ставкою 5% на суму доходу 7 585 500 грн та за ставкою 10% на суму перевищення ліміту 414 500 грн і складає звітну декларацію за 2022 рік так, як показано у таблиці 1 у графі «Звітна декларація за IV кв. 2022».

У квітні 2023 року виявилося, що ТОВ не врахувало надходження на рахунок в сумі 65000 грн у грудні 2022 року. Це означає, що у декларації з ЄП за ІV квартал 2022 року було занижено дохід на суму 65 000 грн і, відповідно, занижено єдиний податок. Оскільки в ІV кварталі 2022 року ТОВ вже перевищило річний ліміт доходу, то ці 65 000 грн теж потрапляють до суми перевищення, і ЄП з них розраховується за подвійною ставкою 10%: 65 000 грн х 10% = 6 500 грн.

ТОВ складає уточнюючу декларацію за ІV квартал 2022 року та донараховує занижену суму ЄП 6 500 грн у рядку 15 розділу ІV декларації так, як показано у таблиці 1.  Цю недоплату потрібно сплатити до подання уточнюючої декларації.

Штраф 3% та пеню нараховувати не потрібно, адже ТОВ виправляє помилку за ІV квартал 2022 року, коли діяв воєнний стан. У разі виправлення помилок, допущених у період дії воєнного стану, штраф та пеня не нараховуються.  

 

Виправлення помилки у звітній декларації ЄП 

Тепер розглянемо порядок виправлення помилки минулих періодів у звітній декларації ЄП для юросіб

Цей варіант стане в нагоді тоді, коли підприємство хоче відтермінувати сплату заниженої суми ЄП, бо недоплату ЄП, донараховану у звітній декларації, можна сплатити разом із поточним податковим зобов’язанням. 

Приклад 2. 

У І кварталі ТОВ відобразило в декларації суму доходу 1 918 500 грн і ЄП за ставкою 5% – 95 925 грн (див. таблицю 2). У липні під час підготовки декларації за півріччя було виявлено помилку в І кварталі: насправді ТОВ отримало 1 800 000 доходу, з якого потрібно сплатити ЄП у сумі 90 000 грн. Під час складання декларації за І квартал ТОВ завищило дохід на 118 500 грн і єдиний податок на 95 925 - 90000 = 5 925 грн.

У ІІ кварталі ТОВ отримало дохід у сумі 1 200 000 грн, наростаючим підсумком за півріччя 1 800 000 + 1 200 000 = 3 000 000 грн.

ТОВ складає звітну декларацію за півріччя вже з урахуванням правильних показників за І квартал:

  • у рядках 1 і 5 – правильну суму доходу наростаючим підсумком за півріччя – 3 000 000 грн;
  • у рядку 6 – суму ЄП за ставкою 5% наростаючим підсумком за півріччя – 150 000 грн;
  • у рядку 9 – правильну суму ЄП за І квартал (вже з урахуванням виправлення помилки: 95 925 - 5 925 = 90 000 грн;
  • у рядках 10, 12 – сума ЄП за ІІ квартал: 5% від 1 200 000 грн = 60 000 грн.

У розділі ІV декларації виправляється сума ЄП, що була завищена у І кварталі: 

  • у рядку 13 наводиться помилкова сума ЄП, задекларована в І кварталі – 95 925 грн;
  • у рядку 14 наводиться правильна сума ЄП, яку потрібно було задекларувати в І кварталі – 90 000 грн;
  • у рядку 16 зазначається позитивне значення – сума, на яку слід зменшити суму ЄП: 95 925 – 90 000 = 5 925 грн.

За підсумками цієї декларації за півріччя ТОВ може сплатити суму ЄП за ІІ квартал, зменшену на суму помилки: 60 000 - 5 925 = 54 075 грн.

 

Виправлення помилки у розрахунку МПЗ

Наразі ми маємо лише перший звітний період – 2022 рік, коли до декларації з ЄП для юросіб подавався додаток, якщо платник ЄП був зобов’язаний розраховувати МПЗ. 

Про те, як розраховувати МПЗ, ми вже писали раніше:

Оскільки додаток про МПЗ подається лише до декларації з ЄП за рік, то виправляти помилки в цьому додатку можна тільки шляхом подання уточнюючої декларації за цей рік.

Виправляти помилку у додатку та у рядку 11 розділу ІІІ декларації з ЄП за 2022 рік потрібно у такому порядку:

  1. правильно визначити МПЗ та скласти новий розрахунок МПЗ у додатку. В уточнюючій декларації ставиться позначка про те, що до неї додається додаток;
  2. якщо інших помилок не було, то в самій уточнюючій декларації повторити всі правильні показники, які були у звітній декларації;
  3. у рядку 11 розділу ІІІ уточнюючої декларації записати правильну суму з рядка 04 графи 3 розділу ІІ додатка;
  4. у рядку 12 розділу ІІІ уточнюючої декларації вивести правильну суму ЄП до сплати – це сума значень рядків 10 та 11;
  5. заповнити розділ ІV уточнюючої декларації за алгоритмами, які ми вже описали вище.
  6. на дату подання уточнюючої декларації сума недоплати ЄП вже має бути сплачена. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»