• Посилання скопійовано

Як виправити помилки в додатку 1 декларації платника ЄП четвертої групи?

Яким чином ЮО – платник ЄП четвертої групи може виправити помилки щодо площі земельних ділянок у додатку 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» декларації платника ЄП четвертої групи?

Як виправити помилки в додатку 1 декларації платника ЄП четвертої групи?

Податківці у ЗІР розповіли, що відповідно до пп. 295.9.1 ПКУ платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Порядок внесення змін до податкової звітності у разі самостійного виявлення платником податків допущених помилок встановлений ст. 50 ПКУ.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (далі – Декларація) затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» зі змінами та доповненнями.

Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» (далі – Додаток 1) є невід’ємною частиною Декларації.

При виправленні помилки у Додатку 1 щодо площі земельних ділянок, що перебувають у власності сільськогосподарського товаровиробника або наданих йому у користування, у тому числі на умовах оренди (крім земельних ділянок, на які втрачено право власності або користування), правильна інформація про кожну земельну ділянку, щодо якої був нарахований єдиний податок у Декларації, яка уточнюється, переноситься до розділу «Розрахункова частина декларації для юридичних осіб» уточнюючої Декларації.

Водночас, враховуючи те, що у розділі «Розрахункова частина декларації для юридичних осіб» уточнюючої Декларації підлягає декларуванню сума позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (далі – Позитивне значення), на яку збільшується визначена в уточнюючій Декларації сума єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, то платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний подати додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» (далі – Додаток 3) у складі такої уточнюючої Декларації, який є невід’ємною її частиною.

Таким чином, з метою виправлення помилок у Додатку 1 щодо площі земельних ділянок юридична особа – платник єдиного податку четвертої групи подає уточнюючу Декларацію разом із Додатком 1, в якому зазначає правильну інформацію про земельні ділянки, які перебувають у її власності або надані у користування, у тому числі на умовах оренди (крім земельних ділянок, на які втрачено право власності або користування), щодо яких нарахований єдиний податок, та Додатком 3, в якому визначено суму позитивного значення, яка переноситься до рядка 4 розділу «Розрахункова частина декларації для юридичних осіб» уточнюючої Декларації.

При цьому платник єдиного податку четвертої групи подає:

  • до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Декларацію, Додаток 1 та Додаток 3 із зазначенням одночасно двох відміток: «Уточнююча загальна» та «Уточнююча»;
  • до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки Декларацію, Додаток 1 та Додаток 3 із зазначенням відмітки «Уточнююча».

Зауважимо, що відповідно до п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. З огляду на зазначене при поданні уточнюючої Декларації за періоди, в яких не визначалося мінімальне податкове зобов’язання, показники Додатка 3 не заповнюються (в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному вигляді – поля залишаються незаповненими).

***

Читайте також: Як скласти та подати декларацію з ЄП для 4 групи: подробиці від ДПС

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»