• Посилання скопійовано

Застосування РРО приватними підприємцями

Я є фізособою-підприємцем на загальній системі оподаткування, надаю послуги населенню. Найчастіше клієнти оплачують послуги готівкою. Чи слід мені застосовувати під час приймання готівки касовий апарат?

Так, Ви зобов'язані приймати готівку із застосуванням касового апарата. Насамперед Вам слід керуватися Законом України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» (далі — Закон про РРО). Відповідно до ст. 3 Закону про РРО, суб'єкти господарювання, що здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку і переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих в установленому порядку розрахункових книжок.

Стаття 9 Закону про РРО передбачає низку випадків, коли при здійсненні готівкових розрахунків не застосовуються реєстратори розрахункових операцій. Зокрема, РРО не застосовуються підприємствами, організаціями, установами при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва і наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій (п. 1 ст. 9 Закону про РРО). Крім того, не застосовується РРО під час продажу товарів (надання послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок (п. 6 ст. 9 Закону про РРО).

При цьому щодо фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування стаття 9 Закону про РРО не містить спеціальної норми, що «звільняє» від застосування РРО. Тому фізособі-підприємцю, яка обрала загальну систему оподаткування, під час приймання готівки від клієнтів слід здійснювати зазначену операцію через РРО.

Зазначимо, що, відповідно до ст. 2 Закону про РРО, розрахунковою операцією є приймання від покупця готівки, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо, а також видача готівки за повернений покупцем товар (надану послугу). Тому повернення готівкових коштів слід також здійснювати через РРО.

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»