• Посилання скопійовано

Сідельні тягачі та напівпричепи є основними засобами подвійного призначення

Підприємці на загальній системі оподаткування не можуть включати до складу витрат амортизацію основних засобів подвійного призначення. У новому листі податківці роз’яснили, які саме об’єкти відноситься до таких основних засобів

Сідельні тягачі та напівпричепи  є основними засобами подвійного призначення

Коментар до листа ДФСУ від 20.09.2017 р. №1995/М/99-99-13-01-02-14/ІПК

Нагадаємо, що з 01.01.2017 року до витрат підприємці на загальній системі відносять і амортизаційні відрахування основних засобів. Про це ми писали тут>>

Але згідно з пп. 177.4.6 ПКУ не підлягають амортизації такі основні засоби подвійного призначення, як:

  • земельні ділянки;
  • об’єкти житлової нерухомості;
  • легкові та вантажні автомобілі.

У коментованому листі податківці зазначають, що до основних засобів подвійного призначення відносять також сідельні тягачі та напівпричепи, які призначені для перевезення вантажів.

Грунтувалися податківці у листі на визначенні цих засобів, які встановлено ст. 1 Закону №2344. З огляду на їх визначення, вони не можуть бути застосовані без наявності автомобілів, а тому напряму залежать від транспортних засобів.

Тож, на жаль, й такі основні засоби подвійного призначення не амортизуються і відповідно не відносяться до витрат підприємця на загальній системі оподаткування.

При цьому слід пам’ятати, що й вартість придбання сідельних тягачів та напівпричепів не може бути включена до складу витрат підприємця на загальній системі оподаткування. Це встановлено пп. 177.4.5 ПКУ.

Отже, вартість їх придбання та ремонту не впливає на розмір витрат підприємця.

Зазначимо, що про ремонт ОЗ подвійного призначення йшлося в одному із роз'яснень податківців, розміщеного у підкатегорії 104.05 "ЗІР". 

В ньому зроблено висновок: "фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування не має права включити до складу витрат вартість ремонту майна, що використовується в господарській діяльності, зокрема вантажного автомобіля, який належить до основних засобів подвійного призначення".

Свій висновок податківці грунтували на абз. 4 пп. 177.4.5 ПКУ. Нагадаємо, що за ним витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення не включаються до складу витрат підприємця. Тож, податківці прирівнюють ремонт таких основних засобів до витрат на їх утримання. 

Про об’єкти, які підпадають під амортизацію, та про те, в яких випадках можна нараховувати амортизацію та за якими методами - читайте в аналітиці.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»