• Посилання скопійовано

Підприємець на загальній системі оподаткування облік товарів вести не зобов'язаний

ДФСУ відповіла на питання щодо ведення обліку товарних запасів фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування. Сподіваємося, це поставить крапку на вимогах перевіряючих надати оборотні відомості щодо руху придбаних та проданих товарів

Підприємець на загальній системі оподаткування облік товарів вести не зобов'язаний

ДФСУ у листі від 06.02.2018 р. №506/О/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадує, що порядок оподаткування доходів фізосіб - підприємців визначено ст. 177 ПКУ. Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю ФОП.

Відповідно до п. 177.10 ПКУ фізичні особи - підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Порядком ведення цієї книги не передбачено ведення залишку товарних запасів фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування.

Поняття "запаси" визначено П(С)БО "Запаси". При цьому п. 2 ст. 3 Закону про бухоблік передбачено, що бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Отже, дія цього Закону не поширюється на таку категорію суб'єктів господарювання як фізичні особи - підприємці.

Враховуючи викладене, нормами чинного законодавства обов'язок щодо ведення обліку товарних запасів фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування не передбачений.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»