• Посилання скопійовано

Від'ємна курсова різниця при продажу валюти ФОП-загальником не є його витратою

Податківці залишаються на фіскальній точці зору: ст. 177 ПКУ не передбачено такого виду витрат підприємця, як від'ємні курсові різниці

Від'ємна курсова різниця при продажу валюти ФОП-загальником не є його витратою

Податківці в індивідуальній консультації від 31.07.2018 р. №3337/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадали, що об'єктом оподаткування ФОП на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід. Тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п. 177.2 ПКУ).

Але ПКУ не встановлено правил визначення доходу у інвалюті. Тому податківці у коментованій ІПК звернулися до норм Закону про ЗЕД та Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою. На їхній підставі податківці зауважили, що валютні кошти, що надходять на валютний рахунок фізичної особи - підприємця від здійснення ЗЕД, перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ.

Продаж частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку може відбуватися за курсом іноземної валюти нижчим за офіційний курс НБУ. У такому разі у фізособи-підприємця виникає від'ємна курсова різниця.

Пункт 177.4 ПКУ містить виключний перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування.

Перелік витрат не містить суми від’ємної курсової різниці, яка виникає при продажу валютної виручки.

Тому податківці зробили такий висновок: сума від’ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої фізичною особою - підприємцем від здійснення ЗЕД діяльності, до складу витрат не включається.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»