• Посилання скопійовано

Інформація для фізосіб-«загальників» та «незалежників»! Незабаром з’явиться нова форма для обліку доходів та витрат

Мінфін розробив та оприлюднив проект свого наказу про затвердження типової форми, за якою здійснюватимуть облік доходів і витрат фізособи-«загальники» і фізособи-«незалежники», та Порядку її ведення

Інформація для фізосіб-«загальників» та «незалежників»!  Незабаром з’явиться нова форма для обліку доходів та витрат

З 1 січня 2021 року ФОП – «загальники» та фізособи-«незалежники», як і раніше, зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат. Але цей облік можна буде здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою Електронного кабінету. При цьому облік відбуватиметься в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку!)

В Інформаційному листі №16 податківці роз’яснювали: на сьогодні і до моменту затвердження нової форми Міністерством фінансів України залишається чинною Книга обліку доходів і витрат для ФОП – «загальників» та фізосіб-«незалежників», затверджена Наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. №481.

Але свіжа форма не за горами! 5 лютого Мінфін розробив проект наказу, яким будуть затверджені: 

  • Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність (завантажити додаток 1);
  • Додаток до типової форми, за якою здійснюється облік доходів і  витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами,  які провадять незалежну професійну діяльність (завантажити додаток 2);
  • Порядок ведення типової форми (дивиться тут додаток 3).

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (про що ми повідомимо окремо).

Відповідно з дати набрання чинності цього наказу почне діяти нова форма книги. А стара форма буде скасована. Реєструвати нову форму в ДПІ буде не потрібно. 

 

Як слід буде вести нову форму

За проектом у разі ведення обліку доходів і витрат у паперовому вигляді  фізособа особа зобов’язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом фізособи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL. І звісно ж, час від часу друкувати та підписувати.

Зверніть увагу! Можливість доручити ведення такої форми найманим працівникам або іншим особам за дорученням Порядком не передбачена! 

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронній формі за допомогою Електронного кабінету фізособа зобов’язана отримати електронний підпис. Після отримання посилених сертифікатів відкритих ключів така особа здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат відповідно до ПКУ. Такий сервіс надається в Електронному кабінеті безкоштовно.

Увага! В типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді (в EXCEL або за допомогою Електронного кабінету), допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від’ємне або позитивне значення. Тобто, помилкова інформація з форми не видаляється, а саме коригується у одному з наступних окремих рядків. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»