• Посилання скопійовано

Фізособа-«загальник» на підставі договору транспортного експедирування отримує кошти: чи буде дохід?

Транзитні кошти, які ФОП одержує від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу такого підприємця

Фізособа-«загальник» на підставі договору транспортного експедирування отримує кошти: чи буде дохід?

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (п. 292.1 ПКУ).

Водночас у разі надання послуг, зокрема за договорами транспортного експедирування,  доходом  є  сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ПКУ).

Статтею 929 ЦКУ визначено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних із перевезенням вантажу.

Тобто за посередницькі послуги експедитор отримує винагороду від клієнта, яка і є його доходом.

Кошти, які одержуються фізичною особою – підприємцем від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором послуг, вважаються транзитними, і право власності на такі кошти до фізичної особи – підприємця не переходить.

Отже, транзитні кошти, які одержуються від клієнта фізичною особою – підприємцем для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу такого підприємця.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»