• Посилання скопійовано

Чи повинна фізособа-«загальник», не маючи доходу, зазначати у типовій формі обліку суму зарплати працівників?

Якщо фізособа-«загальник» не отримувала у звітному місяці дохід, проте були понесені витрати на оплату праці, такі витрати відображаються у графі 7 Типової форми за фактичною датою виплати, за умови документального підтвердження

Чи повинна фізособа-«загальник», не маючи доходу, зазначати  у типовій формі обліку суму зарплати працівників?

Податківці у підкатегорії 104.08 ЗІР вказали, що відповідно до п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця. Згідно з п. 177.10  та п. 178.6  ПКУ фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтвердні документи щодо походження товару.

Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджено наказом Мінфіну від 13.05.2021 № 261.

Згідно з пп. 6 п. 1 розд. ІІ Порядку № 261 у графі 7 «витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах/за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру»  Типової форми відображається сума витрат на оплату праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах, або за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру.

Таким чином, якщо фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування дохід у звітному місяці не отримувався, проте були понесені витрати на оплату праці найманих осіб за трудовими угодами або за договорами цивільно-правового характеру, то такі витрати відображаються у графі 7 Типової форми за фактичною датою виплати (перерахування), за умови документального підтвердження.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»