• Посилання скопійовано

Чи може фізособа-«єдинник» займатися видобутком підземних вод

ФОП, яка здійснює видобуток підземних вод, не може бути платником єдиного податку

Чи може фізособа-«єдинник» займатися видобутком підземних вод

ДФС у Луганській області поінформували. До платників єдиного податку, які відносяться до ІІІ групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб не обмежена, та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн гривень (п. 291.4 ПКУ).

Нормами пп. 291.5.1 ПКУ визначено види діяльності, які не дають права фізичним особам – підприємцям бути платниками єдиного податку.

Абзацом 5 пп. 291.5.1 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку І – ІІІ груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють, зокрема видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Корисні копалини – природні мінеральні утворення органічного і неорганічного походження у надрах, у тому числі будь-які підземні води, а також техногенні мінеральні утворення в місцях видалення відходів виробництва та втрат продуктів переробки мінеральної сировини, які можуть бути використані у сфері матеріального виробництва і споживання безпосередньо або після первинної переробки (пп. 14.1.91 ПКУ).

Добування корисних копалин – сукупність технологічних операцій з вилучення, у тому числі з покладів дна водойм, та переміщення, у тому числі тимчасове зберігання, на поверхню частини надр (гірничих порід, рудної сировини тощо), що вміщує корисні копалини (пп. 14.1.51 ПКУ).

Постановою КМУ від 12.12.1994 р. №827 (із змінами та доповненнями) затверджено перелік корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, в якому підземні води відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення.

Отже фізична особа – підприємець, яка здійснює видобуток корисних копалин, зокрема підземних вод, не може бути платником єдиного податку.

Від редакції: У разі здійснення забороненої діяльності на фізособу-«єдинника» чекатиме перехід на загальну систему за результатами кварталу такої діяльності та оподаткування отриманого доходу від такої діяльності єдиним податком за ставкою 15%. Навіть якщо ФОП не перейде на загальну систему самостійно, це може зробити ДФС за результатами перевірки.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Луганській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»