• Посилання скопійовано

Медпослуги фізособи-«єдинника»: коли з РРО, а коли – ні?

Відомо, що в разі розрахунку з покупцем картками чи готівкою за медичні вироби та ліки ФОП-«єдинник» має застосовувати РРО. А що у випадку надання медичних послуг (зокрема, зі застосуванням медтоварів)?

Медпослуги фізособи-«єдинника»: коли з РРО, а коли – ні?

Коментар до ІПК ДПС від 06.09.2019 р. №33/ІПК/17-00-13-02-04

Правила застосування РРО фізособами-«єдинниками»

Пунктом  6 ст. 9 Закону про РРО встановлено, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються під час продажу товарів (надання послуг) ФОП, які належать відповідно до ПКУ до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО. Проте це правило не стосується, зокрема, продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Аналогічні норми містить і ПКУ.

За пп. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень.

Але в разі здійснення реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення слід обов’язково використовувати РРО.

Отже, пільги, передбачені ст. 9 Закону про РРО щодо незастосування РРО та РК, не розповсюджуються на ФОП, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

 

Що є медвиробами та ліками?

Чіткого переліку, що саме вважається медтоварами з метою застосування РРО, не існує. Є лише загальні визначення, встановлені ст. 2 Закону про РРО.

Вироби медичного призначення (медичні вироби) - це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Лікарський засіб - це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (далі - АФІ) та допоміжних речовин)), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Але цікаво не це. Коли йдеться про ФОП, який торгує виключно товарами (зокрема, і медичними), ситуація більш-менш зрозуміла. А що як такі товари використовуються при наданні медичних послуг? Відповідь на це питання надають податківці в коментованій ІПК.

 

Коли при наданні медпослуг слід застосовувати РРО?

Податківці у коментованій ІПК зауважили, що фізособи-«єдинники» при наданні медичних послуг не застосовують РРО, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 грн застосування РРО для таких платників єдиного податку є обов’язковим.

Якщо «єдинники» надають медичні послуги та при цьому здійснюють реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення, то незалежно від обсягу доходу, такі платники зобов’язані проводити розрахунки через зареєстрований, опломбований у встановленому порядку та переведений у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідного розрахункового документу.

Отже, якщо ви ФОП-"єдинник" і надаєте медичні послуги, будьте уважні! Якщо в оплату, яку ви отримуєте від покупця готівкою або карткою, входитиме вартість ліків чи медвиробів, таку розрахункову операцію обов’язково слід провести через РРО. А якщо ви не бажаєте цього робити, вам доведеться щось придумувати. Наприклад, перш ніж проводити медичні процедури, спрямовувати клієнта в аптеку за потрібними медтоварами. Або переходити на безготівкові розрахунки, які не вимагають застосування РРО. Але ще раз підкреслюємо: розрахунки платіжними картками є операцією, яка проводиться за допомогою РРО. 

І ще одне: якщо в майбутньому після отримання доходу в 1 млн грн фізособа-«єдинник» буде отримувати оплату за послугу в готівковій формі, то застосування РРО для першої такої операції буде вже обов’язком.

 

У наступному році правила зміняться!

Звертаємо увагу, що, завдяки новоприйнятому Закону №129-IX, з 19 квітня 2020 року наведене вище стане неактуальним.

Адже серед визначених видів діяльності, при здійсненні яких у ФОП-«єдинників» має бути РРО, є й реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Тож з 19 квітня 2020 року вже не матиме значення, реалізуєте ви разом із послугами медтовари чи ні. Якщо за медпослуги вам платять готівкою чи платіжною карткою, ви повинні будете проводити такі розрахунки через РРО (апаратний чи програмний). Про це ми писали тут.  

 

 

Що буде за незастосування РРО?

Зараз у разі встановлення протягом календарного року під час перевірки факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи, до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Але, якщо законопроект №1053-1 буде підписано Президентом, штрафи зміняться:

  • до 1 жовтня 2020 р. вони становитимуть 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше, 50% — за кожне наступне вчинене порушення;
  • далі  — 100% і 150% вартості проданих з порушеннями товарів відповідно.

 ***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»