• Посилання скопійовано

В які строки подавати декларацію з ЄП за ставкою 2% за грудень 2022 року: проблема для ФОПів

У грудні 2022 року більшість фахівців (у тому числі, і ми) говорили про квартальні строки звітування ФОП, які до декларації з ЄП за ставкою 2% додають додатки щодо МПЗ та ЄСВ. Але податківці у січні вирішили інакше!

В які строки подавати  декларацію з ЄП за ставкою 2% за грудень 2022 року: проблема для ФОПів

З 1 квітня 2022 року було запроваджено особливий порядок сплати єдиного податку, який діє до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Ставка єдиного податку для платників ЄП третьої групи, які використовують цей порядок, становить 2% доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ. Докладніше про це ми писали тут.

Для таких особливих платників ЄП за ставкою 2% Мінфін затвердив окрему форму декларації ЄП, про яку ми писали тут.

Декларація подається за звітний період – місяць, без застосування принципу наростаючого підсумку. Платники ЄП за ставкою 2% кожного місяця складали декларацію, у якій зазначали тільки свій дохід  за цей місяць, множили його на ставку 2% і отримували суму ЄП, яка належить до сплати за звітний місяць. 

Така декларація подавалася у строки, передбачені для місячного звітного періоду (протягом 20 к.д., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця). Так написано у пп. 9.7 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ«платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених цих пунктом».

 

Що говорить ПКУ?

Читаємо у підпункті 9.7 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ:

  • платники ЄП третьої групи за ставкою 2% - фізичні особи у разі визначення ЄСВ подають звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників;
  • платники ЄП третьої групи за ставкою 2% (фізичні та юридичні особи), що зобов’язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників єдиного податку, подають звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімальне податкове зобов’язання.

Це все, що сказано у п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ про звітність платників ЄП за ставкою 2% за грудень – останній місяць звітного року.

З того, що для декларації за грудень, до яких додається хоча б один з додатків (щодо МПЗ та/або щодо ЄСВ) було визначено квартальний звітний період, можна зробити висновок, що й граничний термін звітування теж має бути квартальний відповідно до пп. 49.18.2 ПКУ  – протягом 40 к.д., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Проте на практиці виявилося інакше.

 

Позиція редакції

Органи, які мають повноваження тлумачити норми законів та обов’язок забезпечити їх виконання (ДПС та Мінфін) цього разу дослівно виконувати ці норми не стали. І це вже є причиною суперечок між платниками ЄП та податківцями. 

Нашу позицію ви вже знаєте. На нашу думку, подати декларацію як квартальну означає подати її у квартальні строки. І єдине питання в такому випадку мало б бути лише щодо форми декларації. Адже чинна форма декларації ЄП за ставкою 2% має лише один варіант звітного періоду - місяць і не передбачає її складання наростаючим підсумком. Тож як виконати вимоги п. 9.7 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, коли декларація подається з додатками? 

Крім того, при розрахунку МПЗ у сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів (пп. 297-1.2 ПКУ). Це означає, що платник повинен перевірити правильність нарахування відповідних податків у 2022 році, щоб з’ясувати, чи є у нього помилково та/або надміру сплачені суми. 

Зокрема, при розрахунку МПЗ використовуються суми сплачених ПДФО, військового збору та рентної плати за спеціальне використання води. Щоб правильно визначити суму сплаченого ПДФО зі заробітної плати, потрібно провести річний перерахунок ПДФО та скласти додаток 4ДФ до об’єднаної звітності у строк до 9 лютого 2023 року. Звітний період з рентної плати за спеціальне використання води – календарний квартал, а це означає, що звітність за IV квартал 2022 року з рентної плати теж подається до 9 лютого 2023 року.

Виходить, що якщо декларацію з ЄП за ставкою 2% з додатком 1 подавати у місячний строк, то розрахунки з ПДФО, військового збору та рентної плати потрібно було теж провести до 20 січня 2023 року?

 

Що каже ДПС?

Податківці наразі не надають жодних роз’яснень з численних питань спецгрупників, а просто наполягають (перше роз’яснення щодо цього з’явилося наприкінці січня):  фізичні особі – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, у випадку визначення єдиного внеску, подають у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, Додаток 2 за підсумками звітного (податкового) року у складі Декларації за грудень 2022 року.

Друге роз’яснення від ДПС у Житомирській області з’явилося 26 січня. Воно стосується декларації з ЄП за ставкою 2%, до якої додається додаток 1 щодо МПЗ. Податківці пишуть, що платники ЄП зі ставкою 2%, у яких є обов'язок визначати загальне МПЗ, подають декларації за грудень 2022 року у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду (граничний термін подання припадає на 09 лютого 2023 року). До таких декларацій обов'язково подається Додаток 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за 2022 рік», проставляється позначка у рядку 1 кінцевої частини декларації та заповнюються рядки 3, 4 декларації.

Втім, щодо заповнення декларації наростаючим підсумком – знову ні слова. Але позитив є вже хоча б у тому, що податківці визнали можливість подання декларації з додатком 1 у квартальний строк.

Проте у своєму календарі податківці теж пишуть, що декларацію ЄП за ставкою 2% потрібно було подати до 20 січня 2023 року включно. При цьому про додатки до декларації вони не згадують.

У податковому календарі на 9 лютого 2023 року зазначені тільки податкові декларації платника єдиного податку для платників ІІІ групи за 2022 рік для ФОПів та для юридичних осіб.  Останнє роз’яснення житомирських податківців від 26 січня в календарі не враховано.

 

Висновки

Вочевидь, податківці повинні були або врахувати спеціальні правила звітування для тих, хто подаватиме обидва додатки – додаток 1 та/або додаток 2, у чинній формі декларації або розробити окрему форму декларації для складання наростаючим підсумком – на виконання вимог абзаців другого та третього пп. 9.7 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ.

Або хоча б реалізувати можливість звітування за грудень 2022 року у квартальні строки, з додатком у довільній формі, у якому платник податку міг би пояснити, скільки він насправді має заплатити за грудень.

Але ДПС і Мінфін цього не зробили. Тому платники ЄП зараз мають обирати, як діяти далі. 

Ті, хто подали (хоч і без наростаючого підсумку) декларацію за грудень у місячні строки, можливо, не матимуть проблем. Адже, хоч це і суперечить ПКУ, саме цього від них наразі вимагають податківці. 

Ті ж, хто намагається дотримуватися ПКУ, у складному становищі. 

По-перше, податківці мають своє бачення граничного строку подання декларації з додатком 2 щодо ЄСВ. Тому ті, хто звітуватимуть після 20 січня, наражаються на штраф за порушення строків. 

По-друге, платникам ЄП, які зобов’язані визначати МПЗ, повезло більше – вони можуть подати декларацію з додатком 2 (а також і з додатком 1 за необхідності) у квартальний строк. 

По-третє, чинна форма декларації не пристосована для зазначення у ній ЄП наростаючим підсумком. Якщо ж показати у ній річну суму ЄП, є ризик задвоєння податку до сплати.

Ті платники ЄП за ставкою 2%, які намагаються діяти виключно за нормами ПКУ, можуть скористатися нормою п. 46.4 ПКУ і подати декларацію з відповідними доповненнями, у яких навести свої зобов’язання з єдиного податку наростаючим підсумком. Втім, практика показує, що якщо цього не зробити, негативних наслідків не буде.

Якщо ви готуєтесь оскаржувати штрафи у суді, то варто отримати від податківців індивідуальну консультацію з питання, яким чином та у який строк платник повинен виконати вимоги пп. 9.7 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ щодо подання декларації ЄП за IV квартал звітного року з додатком 2 (щодо ЄСВ), та як в ній розрахувати зобов’язання платника ЄП наростаючим підсумком. І, якщо ви з нею будете не згодні, її можна буде оскаржити у суді (чого зараз із роз’ясненнями податківців на їх сайтах зробити неможливо). 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»