• Посилання скопійовано

Роз’яснення щодо проблемних питань, пов’язаних з паркуванням транспортних засобів

З метою надання органам місцевого самоврядування та операторам додаткового часу для належного обладнання майданчиків для паркування транспортних засобів, Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 16.01.2012 р. №89 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. №1342» щодо відтермінування положення про обов’язкове обладнання майданчиків для паркування паркоматами та автоматичними в’їзними-виїзними терміналами на один квартал.

Таким чином, усі парковки мають бути обладнані спеціальними пристроями у строк до 1 квітня 2012 року.

Водночас для того щоб після введення в дію цієї норми уникнути можливості розрахунку за послуги з паркування готівкою, до Правил паркування транспортних засобів було внесено зміни, згідно з якими з 1 квітня цього року реалізовувати паркувальні талони буде дозволено лише шляхом безготівкової форми розрахунків. Така законодавча норма унеможливить приховування частини коштів, отриманих паркувальниками готівкою, та сприятиме детінізації цієї сфери.

З метою забезпечення встановлення відповідальності за порушення цих Правил особами, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, Міністерством було розроблено, погоджено із зацікавленими центральними органами виконавчої влади та спрямовано до Міністерства юстиції України для проведення правової експертизи проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо паркування транспортних засобів та відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів».

Водночас пунктом 5 Правил передбачено, що паркування може бути платним або безоплатним відповідно до рішення органу місцевого самоврядування або оператора.

Під час встановлення тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування Кабінетом Міністрів України постановою від 02.03.2010 р. №258 рекомендовано органам місцевого самоврядування використовувати затверджений нею Порядок формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів. Згідно з цим Порядком тарифи на послуги з паркування залежать від витрат на утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів залежно від обсягу послуг з обладнання та утримання майданчиків, які надаються.

Основною метою цієї постанови є запобігання зловживанням у цій сфері та проявам недобросовісної конкуренції шляхом встановленням тарифів на такі послуги, основаних на економічно обґрунтованих витратах на утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів, створення умов для беззбиткового функціонування підприємств, що надають послуги з платного паркування транспортних засобів, а також збільшення фінансових надходжень до бюджету.

Враховуючи зазначене, у разі якщо впровадження технічних засобів, призначених для оплати вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування є економічно невигідним, паркування на майданчиках може здійснюватись безоплатно.

Мінрегіон вважає, що подальше відстрочення введення в дію вимоги щодо необхідності встановлення паркоматів є недоцільним, оскільки практика оплати послуг з паркування за допомогою електронних пристроїв є поширеною у всьому світі та має впроваджуватись в Україні в межах інтеграції країни в європейський простір.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»