• Посилання скопійовано

ДАІ змінило правила оформлення адмінпорушень дорожнього руху

Наказ МВС від 14.05.2012 р. №422

Нагадаємо, що з 14.08.2011 р. Законом України №3565-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень» скасовано обов’язковий техогляд для легкових автомобілів, які не використовуються з комерційною метою. Натомість лише тепер МВС внесло зміни до Інструкції з оформлення працівниками ДАІ МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та вилучило з тексту пунктів 1.1 та 1.2 приписи щодо талона про проходження державного техогляду.

Із пункту 2.8 Інструкції вилучено норму щодо відсутності необхідності складання адмінпротоколу у разі фіксації правопорушення за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису (стаття 258 КупАП).

Таким чином, справи про адмінпорушення розглядаються у присутності особи-порушника, у т. ч. й у разі фіксації порушень за допомогою спецтехзасобів.

У зв’язку з цим з Інструкції вилучено й розділ XI, яким передбачались особливості провадження у справах про правопорушення, яке зафіксовано за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису.

Нагадаємо, що рішенням КСУ 22 грудня 2010 року №23-рп/2010 визнані неконституційними положення статті 14-1, ч. 6 ст. 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині можливості притягнення до адмінвідповідальності власників (співвласників) ТЗ, порушення яких зафіксовані за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису.

Повторність правопорушень тепер визначається як порушення, вчинене протягом року (раніше -- календарного року) з дати винесення постанови про аналогічне адмінпорушення, яка набрала законної чинності.

Пункт 3.6 Інструкції доповнено нормою, згідно з якою у разі надходження постанови суду про позбавлення водія права керування ТЗ, якщо посвідчення водія не вилучено, інспектор адміністративної практики у 3-денний строк надсилає правопорушникові повідомлення про позбавлення права керування за місцем його проживання та зазначає дату винесеної судом постанови, а також інформацію про строк для здачі посвідчення водія або тимчасового дозволу на право керування ТЗ.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»