• Посилання скопійовано

Пам'ятка водію: як відбуватиметься обмеження швидкості руху

1 серпня 2012 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України №668 від 18.07.2012 р., якою були внесені зміни до п. 12.10. Правил дорожнього руху (далі -- Правила)

За попередньою редакцією додаткові обмеження швидкості руху могли бути встановлені виключно у разі проведення дорожніх робіт разом з попереджувальним знаком 1.37 («Дорожні роботи») (тобто на тимчасовій основі). При цьому водій звільнявся від відповідальності за перевищення обмежень швидкості руху, якщо дорожні знаки 3.29 («Обмеження максимальної швидкості») та 3.31 («Зона обмеження максимальної швидкості») встановлювались без проведення дорожніх робіт або були залишені після їх завершення.
Нова редакція даного пункту Правил передбачає запровадження додаткових обмежень дозволеної швидкості руху у двох випадках -- тимчасово або постійно, для кожного із яких передбачено свій перелік підстав застосування. Так, обмеження дозволеної швидкості руху запроваджуються тимчасово виключно:
•    у місцях виконання дорожніх робіт;
•    у місцях проведення масових або спеціальних заходів;
•    у випадках, пов'язаних із стихійними (погодними) явищами.
Постійне обмеження, у свою чергу, встановлюється:
•    на небезпечних ділянках доріг та вулиць (небезпечні повороти, ділянки з обмеженою видимістю, місця звуження дороги тощо);
•    у місцях розміщення наземних нерегульованих пішохідних переходів;
•    у місцях розташування стаціонарних постів Державтоінспекції;
•    на ділянках доріг (вулиць), прилеглих до території дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих оздоровчих таборів.
Обов'язковою умовою при обмеженні дозволеної швидкості руху є встановлення відповідних дорожніх знаків, які попереджають про характер небезпеки та/або наближення до відповідного об'єкта.
Відповідно до внесених змін відтепер водій не може бути притягнений до відповідальності за перевищення встановлених обмежень швидкості руху у разі, коли дорожні знаки обмеження швидкості руху встановлені з порушенням визначених Правилами вимог щодо їх введення чи з порушенням вимог національних стандартів або залишені після усунення обставин, за яких їх було встановлено.
Окрім цього, вищезазначеною Постановою визначено, що заборона проїзду без зупинки перед контрольними пунктами (пост міліції, карантинний пост тощо) застосовується лише за умови обов'язкового поетапного обмеження швидкості руху шляхом попереднього встановлення необхідної кількості знаків 3.29 та/або 3.31 згідно з вимогами пункту 12.10 Правил.

Джерело: UBR

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»