• Посилання скопійовано

Фіксацію порушень ДАІ здійснюватиме будь-якими спецзасобами, що мають функції фото- та відеозйомки

Наказ МВС від 11.06.2012 р. №524

МВС вже вкотре вносить зміни до Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС, затвердженої наказом МВС України від 27.03.2009 року №111.
І зміни, внесені Наказом від 11.06.2012 №524, досить значні. Зокрема, під час несення служби на транспортних засобах застосовуються такі тактичні способи:
— рух у потоці транспортних засобів з увімкненими спеціальними світловими сигнальними пристроями синього кольору (попередньо ця норма містила уточнення в частині профілактики та попередження порушень ПДР під час патрулювання на дорогах державного значення, у тому числі на ділянках між стаціонарними постами ДПС) (пп. 12.3.1 інструкції);
— розміщення патрульного автомобіля на аварійно-небезпечних ділянках вулично-дорожньої мережі або в місцях концентрації ДТП (для усунення небезпеки та з метою припинення порушень ПДР водіями і пішоходами). Забороняється використання такого тактичного способу на автомобільних дорогах державного значення поза межами населених пунктів (раніше йшлося про дислокацію патрульного автомобіля в небезпечних за аварійністю місцях (для усунення небезпеки та з метою припинення порушень ПДР водіями і пішоходами)) (пп. 12.3.2 Інструкції).
Якщо раніше працівникам ДАІ під час несення патрульної служби було дозволено використання працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, які мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, з метою фіксації порушень ПДР, то тепер це стосується будь-яких техзасобів для фіксації порушень (словосполучення «працюючих в автоматичному режимі» вилучено) (пп. 12.3.4 Інструкції).
Організація та порядок несення патрульної служби доповнено новою нормою щодо застосування спеціальних світлових та звукових сигнальних пристроїв, що встановлені на службових транспортних засобах підрозділів ДПС, з вичерпним переліком підстав.
Зміни у порядку зупинення ТЗ стосуються питань подання працівником ДАІ сигналу про зупинення транспортного засобу — тепер такий сигнал не можна подавати з тротуару (обочини) (п. 14.2 Інструкції).
Цікавими є зміни до п. 14.7 Інструкції, оскільки якщо раніше працівник ДАІ був зобов’язаний повідомити про причину зупинення транспортного засобу і суть скоєного правопорушення, то тепер це звучить так: «...повідомити про причину зупинки транспортного засобу, суть скоєного правопорушення у випадку його вчинення...».
Насамкінець зазначимо, що водії, які бажають поспілкуватися з працівниками ДАІ на вільні теми, що не стосуються причини зупинки ТЗ, можуть почути фразу: «Під час несення служби працівникам підрозділів ДПС забороняється вступати в розмови з учасниками дорожнього руху з питань, які не стосуються служби».
Водночас якихось змін щодо (не)можливості чи заборони робити зйомку працівників ДАІ під час виконання ними службових обов’язків Інструкція не містить.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»