• Посилання скопійовано

«Зелені карти» доведеться купувати за кордоном

Українських автовласників перестануть випускати за кордон із полісами «Зелена карта», купленими у вітчизняних страховиків

Рада бюро «Зелена карта» погрозила зупинити членство України в міжнародній системі страхування цивільної відповідальності. Хронічні затримки з виплатами з боку вітчизняних компаній викликають крайню незадоволеність колег із-за кордону. «Якщо ситуація погіршуватиметься, українські громадяни не зможуть подорожувати до інших країн з полісами українських компаній», -- заявив президент міжнародної асоціації «Зелена карта» Маріуш Віхтовський. На сьогодні наші автовласники мають право виїжджати на авто за кордон тільки за наявності міжнародного поліса автоцивілки «Зелена карта». Якщо наш співвітчизник стане винуватцем ДТП за кордоном, відшкодування потерпілому виплатить іноземний страховик. Проте він вимагатиме компенсацію витраченої суми від української компанії, що емітувала «Зелену карту». Якщо компанія не відшкодовує іноземній СК витрати, виплата проводиться з фондів Моторного бюро (МТСБУ), які формуються за рахунок внесків його учасників. Бюро, своєю чергою, виставляє регресну вимогу до компанії-неплатника.
За останні два роки українські страховики не дуже церемонилися з колегами із-за кордону. Хронічними невиплатами грішили не тільки СК «Інвестсервіс» і Українська екологічна страхова компанія, що прогоріли у 2011 році, але й інші страховики. «З 13 компаній -- повних членів МТСБУ (лише ці СК мають право емітувати «Зелені карти») тільки п'ять не мають заборгованості перед Моторним бюро», -- розповів голова правління СК «Княжа» Дмитро Грицута. Ще більше побоювань викликає той факт, що кілька страховиків вже готові відмовитися від статусу повних членів. Кажуть, що заяви на вихід вже подали «Універсальна» і «Уніка». Причина -- небажання займатися страхуванням, що передбачає солідарну відповідальність за зобов'язаннями. «Відмовитися від емісії «Зелених карт» хочуть в основному добросовісні компанії, які вчасно оплачують рахунки. Але вони не бажають, щоб їхніми грошима розраховувалися за боргами СК, які зараз демпінгують і сплачують величезні комісії агентам, ризикуючи вже завтра стати банкротами. Тим паче, що ні бюро, ні регулятор не застосовують жодних санкцій до таких компаній», -- зазначає Д. Грицута. За даними Моторного бюро, на початок поточного року продавці «Зелених карт» повинні були компенсувати зі своєї кишені понад 5 млн грн за боргами СК «Інвестсервіс» і понад 20 млн грн ? за заборгованістю Української екологічної страхової компанії. За прогнозами учасників ринку, у 2012 ? 2013 рр. можна очікувати на банкрутство ще, як мінімум, однієї-двох компаній.
Фінансисти вважають загрозу зупинення членства України в міжнародній системі цілком реальною. «Прецеденти вже були. Різного часу членство в «Зеленій карті» зупинялося для Сербії і Болгарії. Це мало вкрай негативні наслідки і принесло великі збитки. Так, всі болгарські транспортні засоби, що перевозили вантажі, було зупинено через відсутність страхового покриття. Був великий міжнародний скандал», -- розповідає радник генерального директора МТСБУ В. Романишин.
Українським компаніям потрібно максимально швидко поліпшити ситуацію з платіжною дисципліною. Інакше продані ними «Зелені карти» буде визнано недійсними. Вітчизняні автовласники, які прямують за кордон, будуть змушені купувати під час перетинання кордонів внутрішні договори страхування цивільної відповідальності, що діють на території конкретних країн. Страховики стверджують, що автоцивілка у більшості держав Європи коштує набагато дорожче від універсальної «Зеленої карти». Отже, витрати водіїв зростуть у кілька разів. Самі ж компанії можуть поплатитися за свою безладність втратою ринку, річний обсяг якого перевищує 300 млн грн.

Джерело: Коментарі

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»