• Посилання скопійовано

Автомобіль боржника можуть заарештувати на кордоні

Держава створила новий важіль для примушення до виконання рішень суду про виконання громадянами фінансових зобов'язань

Серед них: заборгованість за кредитом, наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, відсутність страхування ОСАГО, невиплата аліментів та відсутність підтвердження сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху.
Приводити у дію важіль доручено Державній автомобільній інспекції. Саме до бази ДАІ увійшли постанови судових виконавців, унаслідок чого автотранспортний засіб заарештовувався та вивозився на штрафмайданчик.
І ось на продовження цього Міністерство юстиції листом від 17.09.2012 р. роз'яснило, що положеннями ст. 11 Закону «Про виконавче провадження» державному виконавцю надано право у процесі здійснення виконавчого провадження у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника — фізичної особи або керівника боржника — юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням.
Питання про тимчасове обмеження особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, узгодженим із начальником відділу державної виконавчої служби.
Надалі відповідна постанова суду надсилається державним виконавцем до Державної прикордонної служби, а боржник вноситься до певного списку, ставиться на особливий контроль, і на нього надалі поширюється обмеження на перетин державного кордону.
У разі виконання боржником своїх зобов'язань, тобто сплати боргу або прийняття судом іншого рішення, наприклад розстрочення з виплати суми, ця особа знімається з контролю Держприкордонслужбою на підставі відповідної постанови державного виконавця.
Інакше кажучи, у базі даних повинен з'явитися запис про зняття обмеження. Проте, як показує практика, це відбувається протягом дуже тривалого періоду. Особливо проблематично знайти вирішення проблеми у вихідні та святкові дні, коли виконавча служба не працює. Добравшись до кордону, успішно проїхавши півкраїни, громадянин ризикує бути зупиненим на кордоні. Тому, заплативши борги та маючи на руках вирішення виконавчої служби, слід тримати ці документи при собі, особливо у місцях передбачуваних зупинок: від КПП на виїзді з міста і аж до митного поста.

Джерело: Вільна преса

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»