• Посилання скопійовано

Українські і польські митники домовились про спрощення перетину кордону

Сьогодні голови митних відомств України і Польщі підписали низку угод, що дозволять спростити та прискорити перетин українсько-польського кордону. Про це УНН повідомили в прес-службі ДМСУ

Робоча зустріч делегацій митних служб України та Республіки Польща на чолі з головою Державної митної служби України Ігорем Калєтніком та заступником міністра фінансів — генеральним директором Митної служби Республіки Польща Яцеком Капіцею відбулась у Львові.

Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва у митній справі.

«Польща — один із найважливіших економічних партнерів України. Лише минулого року товарообіг між нашими державами зріс на понад 30% та склав 6 млрд дол. А структура українського експорту та польського імпорту свідчить про те, що ці товари сприяють розвитку внутрішнього виробництва в обох країнах», — зауважив І.Калєтнік.

Очільник митниці також зазначив, що зустрічі з польськими колегами завжди проходили у практичній площині, а домовленості сприяють конкретним позитивним змінам на українсько-польському кордоні. За його словами, зараз між сторонами успішно діють обмін попередньою інформацією, яка дозволяє одній з сторін отримувати інформацію про транспортний засіб ще до фактичного перетину ним кордону, та система раннього попередження, яка дозволяє запобігати утворенню черг на кордоні.

Ця система дуже плідно працює на українсько-польському кордоні. Українська митна служба вже вийшла на формат аналогічних домовленостей з російськими колегами, білорусами, словаками, завершуються переговори з Угорщиною та Румунією.

Наприкінці зустрічі голови митних відомств України та Польщі підписали протокол щодо найважливіших домовленостей робочої зустрічі у Львові. Зокрема, щодо започаткування року пілотного проекту зі здійснення контролю порожніх транспортних засобів з використанням «Fast Way» у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець-Корчова» в напрямку виїзду з України / в’їзду до Республіки Польща. Це дозволить значно підвищити пропускну спроможність. Йдеться також про продовження спільної роботи митних служб, яка спрямована на прискорення пропуску через державний кордон порожніх транспортних засобів шляхом виділення для їх переміщення окремих смуг руху та здійснення їх спільного контролю на території однієї з держав.

Це ще одна важлива форма взаємодії між українською і польськими митними службами — здійснення спільного контролю, який запроваджено відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща. В одному місці, по один бік кордону українські та польські митники і прикордонники здійснюють оформлення. Наразі спільний контроль на українсько-польському кордоні здійснюється в пунктах пропуску «Смільниця-Кросценко» та «Устилуг-Зосін». Українська сторона пропонує поширити його дію на інші пункти пропуску.

Оксана Котляренко

 

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»