• Посилання скопійовано

Чіп вам

До кінця року українці отримають біометричні закордонні паспорти. Нові документи можуть принести багатомільярдні прибутки близьким до влади виробникам.

Українська влада прислухалася до наполегливих прохань ЄС: Партія регіонів вирішила ввести біометричні закордонні паспорти. Натомість у перспективі Європа обіцяє спрощення візового режиму, а влада - нові "покращення". По-перше, завдяки електроніці значно знизиться час проходження паспортного контролю, по-друге, високий рівень захисту допоможе в боротьбі з нелегалами, які заполонили країну. А ще електронний документ замінить внутрішній паспорт, на оформлення якого зараз йде місяць.

Прийняття відповідного урядового законопроекту, поданого в парламент 20 лютого, Андрій Клюєв, в минулому головний український євроінтегратор, а нині секретар Ради національної безпеки і оборони, анонсує на квітень нинішнього року.

Але паспортна революція може бути відкладена. Принаймні доти, доки у Верховній Раді не розберуться з ще одним "регіональним" законопроектом про біометрику. Він, на думку експертів, лобіює інтереси приватного консорціуму "ЄДАПС" - нині фактично монополіста на українському ринку виготовлення документів, від акцизних марок до водійських прав. Міністерство юстиції, розробник кабмінівського проекту, в кулуарах виступає за іншого виробника.

Від внутрішньої боротьби в блакитній команді постраждають споживачі. "Про економію не йдеться. Обидва проекти переслідують виключно чиюсь комерційну вигоду", - коментує конфлікт заступник голови парламентського Комітету по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль.

На кону - дев’ятизначні суми. Якщо одержувачами біометрики стануть близько 34 млн осіб, то навіть при мінімальній, за оцінками експертів, ціні за одиницю в $60 на масову паспортизацію українці витратять близько $2 млрд.

Безцінний вантаж

Новий біометричний закордонний паспорт від звичайного буде відрізняти принципова, але мало помітна оку деталь - мікрочіп. На ньому будуть зберігатися відбитки вказівних пальців, малюнок, електронний підпис і особисті дані, за винятком відомостей про прописку, сімейний стан і дітей. Останнім доведеться отримувати власні проїзні документи, які потрібно буде міняти раз на п’ять років; дорослим - раз на десять років. При цьому профільне відомство, Мін’юст, обіцяє, що старими закордонними паспортами можна буде користуватися до закінчення терміну їх дії.

Розкривати інші деталі і можливих виробників документів у міністерстві відмовляються. "Процедуру обміну та форму документа розроблять протягом двох місяців після прийняття закону, але, швидше за все, він буде мало чим відрізнятися від теперішнього паспорта громадянина України", - на умовах анонімності розповів Фокусу один із співробітників Мін’юсту. І додав, що говорити про вартість документа ще рано.

Втім, це секрет лише для простих українців. Потенційні посередники в оформленні нових закордонних паспортів орієнтовні розцінки на них уже знають. Сайт Биометрический-загранпаспорт.com.ua пропонує оформити біометрики за 3-5 днів за ціною 2290 грн. Якщо клієнт готовий чекати 10 днів, ціна знижується до 1690 грн., 30 днів - до 1250 грн. За ці гроші посередники обіцяють взяти на себе всю паперову тяганину, відвідування ВВІРу і навіть отримання довідки про несудимість. Все, що потрібно від клієнта, - внутрішній паспорт та ідентифікаційний код. Єдине застереження: оформити біометричний паспорт у столиці співробітники компанії обіцяють після прийняття відповідного закону.

За вказаним на сайті номером Фокус додзвонився в столичне турагентство "5 сезон". Але там розповісти про джерела закритої інформації і пояснити систему ціноутворення майбутньої послуги відмовилися, тут же заявивши, що до сайту компанія, адреса якої на ньому вказана, не має стосунку.

Як би там не було, експерти запевняють: на вказані майбутніми посередниками ціни можна сміливо орієнтуватися, роблячи знижку на те, що в них закладено значний відсоток за супровідні послуги. Економічно обґрунтованим ціновим діапазоном на біометричні закордонні паспорти директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко називає 320-745 грн. Саме в таку суму в переведенні в євро документ обходиться більшості європейців.

Але у випадку встановлення приватної монополії на виробництво паспортів реальна ціна для українців може зрости в рази - до 3000 грн., вважає Геннадій Москаль.

Війна титанів

Один з двох претендентів на роль монополіста - український консорціум "ЄДАПС", який зараз займається виробництвом звичайних закордонних паспортів. У нього є спецобладнання для складного виробництва. В альтернативному урядовому законопроекті про введення біометричних паспортів нардепи Валерій Коновалюк, Ірина Бережна та Володимир Мойсик запропонували провести тендер, під час якого конкурентні переваги, швидше за все, будуть на боці "ЄДАПС".

На велике держзамовлення претендує ще одна приватна структура. За словами близького до "ЄДАПС" джерела, Мінюст лобіює інтереси німецької компанії Muhlbauer GmbH, яка на одному з європейських симпозіумів минулого року навіть заявила про отримання права друкувати українські закордонні паспорти. Якщо вона і справді його отримає, джерело прогнозує, що вартість нових документів буде значно вища від економічно виправданих, за його словами, 300-350 грн.

У прес-службі Мін’юсту на всі звинувачення відповідають коротко: "Наш закон спрямований на запровадження нових паспортів, альтернативний - лобіює інтереси приватної структури".

Москаль радить не довіряти аргументам обох сторін. Він упевнений, що дорого вийде в будь-якому випадку. І зовсім не тому, що ціна нових технологій висока. У Молдові біометричний паспорт обходиться громадянам лише в суму, еквівалентну 200 грн., але для цього знадобилося, за словами нардепа, провести відкритий для іноземних учасників тендер. В Україні ж розгорнулася внутрішньопартійна боротьба за велике держзамовлення.

Дмитро Орлов

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»