• Посилання скопійовано

Якщо охоронець вивертає у супермаркеті вашу сумку — дзвоніть за 102

Щоб достойно прийняти вболівальників Євро-2012, українські продавці старанно повторюють правила етикету, адже чекають на ввічливих і завжди усміхнених європейців. Утім, програш улюбленої команди чи зайвий келих пива здатні перетворити стриманих фанатів на справжніх бешкетників.

Вітчизняні супермаркети готуються зустрічати вболівальників європейського чемпіонату. Продавці вправляються у мові, а охоронці — бути уважними і… привітними. Хоча, напевно, не всі фанати будуть тверезими і готовими оплатити покупку.

Олександр Макаренко, директор департаменту маркетингу мережі магазинів: «Немає значення, чи то гості України, чи то наші співвітчизники. Порядок заходів буде однаковим ? їх попросять звільнити приміщення, якщо буде потреба у якомусь фізичному впливі, буде викликано міліцію».

Те, як нині вітчизняні магазини намагаються боротися з крадіями — не завжди вписується у межи закону. Зайти до супермаркету можна звичайним покупцем, а вийти ? підозрюваним у крадіжці.

Роман Чурін, чоловік, якого обшукали, як злодія: «Скупившись у магазині, я вийшов на двір. За мною вибігли охоронці, взяли мене за руку і провели назад до супермаркету, де запропонували оглянути мої особисті речі, відкрити сумку. Коли я відкрив сумку, крадених предметів вони не виявили».

Аби не гаяти час і уникнути тяганини, більшість покупців саме так і роблять, кажуть юристи.

Адже якщо ви самі погодилися вивернути кишені, охоронець ваші права не порушив. Утім, свої посадові обов’язки — перевищив.

Андрій Капшук, юрист: «Якщо у охорони виникають підозри, що ви є потенційним порушником, її дії прості: вас затримати, зупинити і викликати міліцію. Здійснювати дізнання можуть лише працівники міліції».

У торговців своя правда. Кажуть, кожен 20-й товар, який виносять із супермаркету — крадений. За те, що не догледіли, охоронці платять із власної кишені.

Олександр Макаренко, директор департаменту маркетингу мережі магазинів: «Крім внутрішніх нарікань, стягнень із працівників та іншого, ми вибачаємося, якщо щось потрібно, компенсуємо».

Якщо вас все ж таки запідозрили у крадіжці, у жодному разі не йдіть з охоронцями до окремої кімнати. Вимагайте запис камери відеоспостереження. А якщо працівники магазину наполягатимуть на обшуку — викликайте міліцію. Доки чекатимете наряд, слідкуйте, щоб у сумку нічого не підкинули. Якщо вас проти вашої волі таки обшукали — йдіть до суду.

Тетяна Наконечна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»