• Посилання скопійовано

Прикордонники мають право перевіряти ваші ґаджети

Прикордонники можуть вилучити та знищити ваш смартфон чи ноутбук, якщо знайдуть у ньому неліцензійний фільм, пісню або програму. Такі правила прописані у Міжнародній угоді під назвою АСТА. Її норми вже діють у Австралії, Південній Кореї та Мексиці. На початку січня 22 країни ЄС заявили, що мають намір долучитися до договору. Рішення ухвалять у червні.

Олександр Сушко, директор інституту Євроатлантичного співробітництва: «Я собі можу уявити колапс кордонів, коли кожен подорожуючий буде демонструвати свої ґаджети для того, щоб їх перевіряли. Тут вже йдеться про додаткову кваліфікацію прикордонників, яких до сьогоднішнього дня ніхто не вчив контенту на електронних носіях».

Та й самі прикордонні пункти треба модернізувати. А це додаткові кошти, на які європейські платники податків можуть не погодитись.

В’ячеслав Якубенко, спеціаліст із медіаправа: «В умовах звичайних, скажімо, аеропорту або вокзалу або в поїзді просто неможливо встановити, наскільки ліцензованим є той чи інший продукт. Для цього потрібна відповідна система кодів, повинен бути доступ до системи кодів самого виробника. Суттєво ніяких змін при проходженні контролю митного не буде».

Якщо у вас заберуть ґаджет із нелегальним контентом — компенсацію за знищений пристрій не отримаєте. Тож перед подорожжю ліпше дізнатися, чи долучилась країна, до якої ви мандруєте, до угоди АСТА .

Дмитро Полонський

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»