• Посилання скопійовано

Вже завтра охоронці супермаркетів отримають зброю і право на допит

Охоронці отримають вогнепальну зброю, наручники, кийки, газові балончики, службових собак та право на допит, йдеться в сюжеті ТСН

Закон, який значно розширить права охоронців, набирає чинності з четверга, 18 жовтня. В охоронних фірмах інакше, як революцією, нові правила не називають. По суті, приватні фірми безпеки, за кількістю нових функцій, тепер цілком можуть позмагатися зі спецслужбами на зразок “Беркута” і “Альфи”.

Юристи зі свого боку запевняють, що задум хороший. Однак питання лише в тому, як охоронні фірми будуть застосовувати нові правила на практиці. Так, киянин Олександр досі не може оговтатися від старих правил. Хлопець розповів про профілактичну бесіду з охоронцями одного зі столичних супермаркетів, причиною якої стала ненавмисно розбита пляшка з водою: “Мене затягли, обшукали. Вийшов я з таким враженням, як потрапив до бандитів”.

Тільки в столиці таких випадків можна нарахувати десятки. У масштабах всієї країни йдеться про сотні правопорушень з боку тих, хто повинен був охороняти. “Це питання якісного підбору кадрів в межах діяльності суб’єкта охоронної діяльності. Безумовно хтось може цим законом зловживати”, – застеріг юрист Ярослав Олійник.

Щоб не зловживали новими правилами, нині охоронну діяльність активно перевіряє Генпрокуратура з метою залишити в цьому наддохідному бізнесі тільки фахівців. Питання в тому, чи вистачить таких. Для прикладу, на весь Київ лише один заклад готує менеджерів з безпеки. Однак в Україні поки що ця спеціальність не дуже популярна.

Підприємствам легше найняти людину з вулиці, ніж витрачати кошти на підготовку фахівця. Тож поки в охоронній системі наведуть порядок, фахівці радять українцям пам’ятати свої права. При будь-яких неправомірних діях перше, що вам допоможе – це свідки і міліція.

Джерело: ТСН

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»