• Посилання скопійовано

Все про тарифи на електроенергію - у роз'ясненні від НКРЕКП

Як зміняться ціни на електроенергію з 1 квітня? Чи буде ще підвищення у цьому році? Для кого електроенергія подорожчає найсуттєвіше та як економити її? На ці та інші запитання відповіла НКРЕКП

Все про тарифи на електроенергію - у роз'ясненні від НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у листі від 11.03.2015 р. № 2212/17.2/61-15 роз’яснила:

1) Як зміняться ціни на електроенергію з 1 квітня 2015 року? Чи це останнє підвищення у 2015 році  та чи зростатиме ціна на електроенергію у найближчі роки?

Тарифи на електроенергію встановлено Постановою НКРЕКП від 26.02.2015 р. № 220 на такі періоди:

 - з 1 квітня по 31 серпня 2015 року включно >>>

 - з 1 вересня 2015 року по 29 лютого 2016 року включно >>>

 - з 1 березня по 31 серпня 2016 року включно >>>

-  з 1 вересня 2016 року по 28 лютого 2017 року включно >>>

-  з 1 березня 2017 року >>>

2) Чому виникла необхідність підвищувати тарифи?

Протягом 2006 - 2014 рр. відбулось зростання середньозваженого роздрібного тарифу на електричну енергію з 30,4 до 122,8 коп./кВт•год з ПДВ, або в 4 рази. Дотації протягом 2006 - 2014 років зросли з 5,4 млрд. грн. до 40,8 млрд. грн (без ПДВ) або в 7,5 разів.

Також, одним із факторів зростання є девальвація гривні до американського долара.

У зв'язку з цим відбувався об'єктивний процес зміни рівня оптової ринкової ціни електроенергії та витрат на її передачу і постачання в сторону збільшення. Внаслідок цього, у січні 2015 року діючі тарифи на електроенергію відшкодовували лише близько 21 % економічно обґрунтованих витрат з виробництва, передачі та постачання електроенергії. Тобто населення фактично оплачує в середньому менше ніж 1/4 реальної вартості електричної енергії.

Різниця в тарифах для населення між фіксованими та ринковими рівнями компенсується енергопостачальним компаніям через механізм дотацій за рахунок промисловості, залізничного транспорту, бюджетних організацій та інших споживачів. Тобто відбувається перехресне субсидіювання населення за рахунок інших споживачів. Таким чином, на сьогодні непобутові споживачі через необхідність дотування населення сплачують за електричну енергію на 26% дорожче.

Отже, пріоритетним завданням вдосконалення державної тарифної політики в електроенергетиці є приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня.

Прийняття постанови НКРЕКП від 26.02.2015 № 220 дозволить зменшити розрив між рівнем реальних витрат з виробництва, передачі та постачання електроенергії та фіксованим тарифом, за яким на цей час населення та інші споживачі сплачують за спожиту електроенергію та скоротити обсяги перехресного субсидіювання в електроенергетиці, а також частково нівелювати фактори негативного впливу на економіку України, які пов'язані зі зростанням ціни на природний газ та девальвацією гривні.

3) Чому змінено обсяги споживання електроенергії?

При визначенні блоків споживання електроенергії, що диференціюються від обсягів споживання, враховано соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії, відповідно до Постанови КМУ від 06.08.2014 р. № 409.

4) Для якої категорії споживачів електроенергія подорожчає найсуттєвіше?

Підвищення тарифів на електроенергію для населення призведе до збільшення місячних витрат на оплату електроенергії у таких розмірах (за умови споживання у місяць::

  • 50 кВт•год - на 3 грн;
  • 100 кВт•год - на 6 грн;
  • 150 кВт•год - на 22 грн;
  • 300 кВт•год - на 54 грн;
  • 600 кВт•год - на 116 грн;
  • 800 кВт•год - на 314 грн;
  • 1000 кВт•год - на 327 грн.

Диференціація споживання електроенергії побутовими споживачами відображена на графіку "Щомісячні витрати на електричну енергію домогосподарств".

Насамкінець НКРЕКП надає поради щодо економії електроенергії:

 - заміна ламп розжарювання енергоощадними (зменшить рахунок за електроенергію на 20 %);

 - використання пральних і посудомийних машин тільки з повною загрузкою;

 - вимкнення з розеток всіх електроприладів після їх використання. Вимкнення освітлення у кімнатах, коли воно не потрібне;

 - встановлення 2-х зонних електролічильників, які дають можливість споживати електроенергію вночі зі знижкою 50 %.

Окрім того, для порівняння Нацкомісія на графіку показала тарифи на електроенергію для домогосподарств у країнах Європи та СНД у 2014 році, центів/кВт·год (з урахування податків та зборів):

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»