• Посилання скопійовано

Стипендії-2018: нюанси оподаткування та відображення у звітності

Розмір стипендій, які нараховуються учбовими закладами студентам, може відрізнятися, наприклад, у лютому одному із студентів її виплачено у сумі 1250 грн, іншому — 3460 грн (з урахуванням індексації). Як оподатковуються такі суми та за якою ознакою доходу їх відображати у ф. №1ДФ, з'ясуємо далі

Стипендії-2018: нюанси оподаткування та відображення у звітності

«Вісник. Офіційно про податки»

Оподаткування доходів фізосіб регулюється розділом IV ПКУ, згідно з п. 162.1 ПКУ якого платником ПДФО є фізособа — резидент, яка отримує доходи, зокрема, з джерела їх походження в Україні.

Відповідно до пп. 165.1.26 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану згідно із законом), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ. У 2018 р. така сума становить 2 470 грн. Сума перевищення (за наявності) підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ, а саме 18%.

Отже, у зазначеній ситуації сума стипендії, нарахована одному із студентів у розмірі 1 250 грн, не перевищує граничний розмір доходу (2 470 грн) і не підлягає оподаткуванню ПДФО. Стипендія, яка нарахована іншому студенту у розмірі 3 460 грн, підлягає оподаткуванню в частині її перевищення, тобто 990 грн (3 460 грн – 2 470 грн). Сума ПДФО становить 178,20 грн (990 грн × 18%).

Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4, сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, відображається у формі №1ДФ за ознакою доходу «150». Отже, сума стипендії (включаючи суму її індексації), яка виплачується з бюджету студентам, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у формі №1ДФ за ознакою доходу «150».

Водночас відповідно до пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

Пунктом 163.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого серед іншого включається дохід, отриманий платником податку у вигляді додаткового блага (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ). Отже, сума стипендії, яка виплачується податковим агентом учню, студенту, оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%. У такій ситуації сума стипендії, яка нарахована одному із студентів у розмірі 1 250 грн, не підлягає оподаткуванню військовим збором.  Щодо іншого студента оподаткуванню підлягає сума перевищення, тобто 990 грн. Сума військового збору становить 14,85 грн (990 грн × 1,5 %).

Слід зауважити, що у розділі II форми №1ДФ у рядку «Військовий збір» зазначається вся нарахована сума стипендії та сума нарахованого/перерахованого військового збору.

 

Приклад заповнення форми №1ДФ

Оскільки оподаткування суми стипендії здійснюється у лютому, то відображення показників проводиться у формі №1ДФ за I квартал.

Щодо платника податку — студента «К».

У розділі I форми № 1ДФ:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається сума доходу — 1 250,00 грн;
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу податковим агентом — 1 250,00 грн;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку — 0,00 грн;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету — 0,00 грн.
  • Щодо платника податку — студента «С» .

У розділі I форми №1ДФ:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається сума доходу — 3 460,00 грн;
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу податковим агентом — 3 460,00 грн;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку — 178,20 грн;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету — 178,20 грн.

У розділі II форми №1ДФ рядок «Військовий збір»:

  • у графі «Загальна сума нарахованого доходу» відображається сума доходу — 4 710,00 грн  (1 250,00 грн + 3 460,00 грн);
  • у графі «Загальна сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу податковим агентом — 4 710,00 грн;
  • у графі «Загальна сума утриманого податку, збору» нарахованого — 14,85 грн;
  • у графі «Загальна сума утриманого податку, збору» перерахованого — 14,85 грн.

***

Читайте також: Стипендії-2018: види, умови отримання та розміри 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»