• Посилання скопійовано

СУП закликає владу дозволити дистанційну торгівлю ліками на постійній основі

Підсумки роботи операторів поштової доставки лікарських засобів з аптек і онлайн-магазинів під час карантину демонструють великий попит споживачів на цю послугу

СУП закликає  владу дозволити дистанційну торгівлю ліками на постійній основі

У березні Уряд дозволив дистанційну торгівлю ліками та супутніми товарами в період карантину (Постанова КМУ № 220). Про це повідомляє Спілка Українських Підприємців.

Підсумки роботи операторів поштової доставки лікарських засобів з аптек і онлайн-магазинів під час карантину демонструють великий попит споживачів на цю послугу. Оператори поштового зв’язку разом з низкою аптечних мереж упродовж останніх двох місяців створили сервіс, який дозволяє швидко і зручно замовляти онлайн потрібні лікарські засоби і отримувати їх, залишаючись вдома. Існує високий попит цього сервісу у невеликих селах і селищах, де люди не мають доступу до якісної медицини та ліків.

Крім того, розвиток онлайн-покупок ліків та їх адресної доставки кур’єрськими службами – це багаторічний досвід багатьох розвинутих країн світу, що забезпечує однаковий доступ всіх громадян до якісних медикаментів і медицини. Можливість дистанційної торгівлі лікарськими засобами прямо передбачена статтею Директивами 2001/83/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 06.11.2001 «Про звід законів Співтовариства щодо лікарських засобів для людини». Не мають прямої заборони на дистанційну торгівлю і законодавчі норми США.

В Україні сьогодні заборонено торгівлю лікарськими засобами. Відповідна норма внесена до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів, затверджених Постановою КМУ №929.

Незважаючи на нормативні заборони, ринок торгівлі лікарськими засобами через мережу інтернет в Україні в останні роки постійно зростав поза правовим полем. Значна частина учасників ринку роздрібної торгівлі ліками пропонувала споживачу придбати ліки безпосередньо через сайт із доставкою кур’єром продавця. За таких умов споживачі ризикують отримати фальсифіковані або зіпсовані лікарські засобів, а захист їхніх прав значно ускладнюється.

Наша бізнес-спільнота звертається до Уряду з проханням встановити можливість дистанційної реалізації ліків на постійній основі.
Це дозволить:

  • підвищити рівень доступності лікарських засобів та надати громадянам можливості заощадити кошти та час при їх придбанні;
  • надати виробникам та продавцям лікарських засобів додаткові можливості для оптимізації мережі продажу ліків;
  • підвищити конкуренцію між підприємствами, які займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»