• Посилання скопійовано

Як змінилися критерії для встановлення зон карантину: опубліковано постанову

19 вересня офіційно опубліковано постанову КМУ №848, якою змінено умови поділу регіонів на зони карантину. Що саме змінилося - розглянемо у новині

Як змінилися  критерії для встановлення зон карантину: опубліковано постанову

16 вересня Кабінет Міністрів України змінив умови поділу регіонів на зони карантину. Про це ми повідомляли тут.

Тепер же з'явився й сам текст постанови КМУ від 16 вересня 2020 р. №848, якою внесено зміни до постанови КМУ № 641. 

Офіційне опублікування відбулося у суботу, 19 вересня, в "Урядовому кур'єрі" №183(6797).

 

Червона зона

Червоний рівень епідемічної небезпеки на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону може бути встановлений за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у разі наявності однієї з таких ознак:

  • завантаженість більше 75% ліжок у закладах охорони здоров'я регіону протягом п'яти днів підряд;
  • перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 (випадків на 100 тис. населення за 14 днів) більше ніж у п'ять разів.

З метою визначення епідеміологічної доцільності запровадження окремих протиепідемічних обмежень, передбачених п. 15 постанови №614, на засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій запрошуються представники регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на території яких запроваджуються протиепідемічні обмеження "червоного"рівня епідемічної небезпеки, з правом дорадчого голосу.

 

Жовта та помаранчева зони

У разі перевищення в регіоні базового рівня захворюваності на 100 тис. населення на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону встановлюються такі рівні епідемічної небезпеки:

Рівень епідемічної небезпеки

Райони, міста обласного значення з кількістю населення менше 70 тис. осіб, обласні центри, мм. Київ і Севастополь

Райони, міста обласного значення з кількістю населення 70 тис. осіб і більше

"Жовтий"

від 40 до 160

від 40 до 120

"Помаранчевий"

більше 160

більше 120

 

У постанові №641 уточнено, що помаранчевий рівень епідемічної небезпеки встановлюється на території всього регіону у разі:

  • завантаженості від 50 до 75% ліжок у закладах охорони здоров'я регіону протягом 5-ти днів поспіль
  • або у разі проведення в регіоні тестувань методом ПЛР та імуноферментного аналізу протягом 5-ти днів підряд у кількості меншій, ніж 24 на 100 тис. населення щодня.
У разі коли на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону, чисельність населення яких становить 75 та більше відсотків всього населення регіону, встановлено "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки, "помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки встановлюється на території такого регіону в цілому.
У помаранчевій зоні виключено заборони на:
  • проведення культурних заходів;
  • перевезення пасажирів автомобільним (крім таксі) та міським електричним транспортом у міському, приміському, міжміському, міжрайонному сполученні у кількості більш як 50 відсотків кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначених в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду.
Дозволено надавати планову медичну допомогу закладам охорони здоров'я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації, підлягаютьтестуванню (але вже не  обов’язковому) на COVID-19 відповідно до стандартів МОЗ.
Також уточнено, що на вході до передбачених п. 14 постанови №614 закладів, місць проведення заходу, де встановлено обмеження щодо максимальної кількості осіб залежно від площі, мають бути розміщені інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів. Організатор заходу, власник закладу, який приймає відвідувачів, зобов'язаний контролювати їх кількість та обмежити доступ у разі перевищення допустимої кількості відвідувачів
 
 
Зелена зона

У регіоні з показником захворюваності на COVID-19 меншим, ніж базовий (не більше 40 на 100 тисяч населення за 14 днів), встановлюється зелений рівень епідемічної небезпеки.

На території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено зелений рівень епідемічної небезпеки, додатково заборонили відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більше ніж 50%  здобувачів освіти та персоналу закладу освіти.

Водночас дозволено проводити концерти.

***

Читайте також: З 21 вересня – знову оновлені зони карантину: перелік 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»