• Посилання скопійовано

З 1 квітня 2022 року Україна переходить на електронні лікарські рецепти

МОЗ з метою посилення контролю за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів з 1 квітня 2022 року запроваджує обов’язковий перехід на електронні лікарські рецепти

З 1 квітня 2022 року Україна переходить на електронні лікарські рецепти

Міністерство охорони здоров’я України Наказом №1971 від 16.09.2021 р. (який було зареєстровано в Мінюсті 25 жовтня 2021 р. за №1371/36993) вносить зміни до Наказу МОЗ від 19.07.2005 р. №360, що стосуються переходу на застосування тільки електронної форми рецепту на лікарські засоби, зокрема:

  • пункт 5 Наказу МОЗ №360 доповнюється абзацом згідно якого з 01 квітня 2022 року виписування рецептів на лікарські засоби, які згідно з інструкції для медичного застосування лікарського засобу підлягають відпуску за рецептом, здійснюється у формі електронного документа – електронного рецепта;
  • пункту 3 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів доповнюється абзацом, який передбачає, що з 01 квітня 2022 року з аптек та аптечних пунктів відпуск рецептурних лікарських засобів, здійснюється за електронними рецептами, виписаними медичними працівниками.

Зміни запроваджені цим Наказом набирають своєї чинності з дня його офіційного опублікування (яке на сьогодні ще не відбулось).

При цьому, як встановлено п. 6 коментованого Наказу МОЗ до 1 квітня 2022 року за суб’єктом господарювання залишається право на самостійне прийняття рішень про запровадження виписування електронних рецептів (крім випадків, коли вимоги щодо обов’язкового виписування електронного рецепта визначено законодавством). А от з 1 квітня 2022 року відповідний абзац виключається з пункту 5 розділу I Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, а тому з цієї дати застосовується лише електронна форма рецепту на лікарські засоби.

Однак, є і виключення – аптекам та аптечним пунктам дозволяється здійснювати відпуск рецептурних лікарських засобів, виписаних до 01 квітня 2022 року на паперових рецептах, у встановленому порядку.

Нагадаємо, що візуальною формою електронного рецепта є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для сприйняття його змісту людиною. Така форма не є Рецептом. Тобто, рецепт повинен бути введено у відповідну систему саме у електронній формі, а його паперове відображення може використовуватись лише для пошуку у системі.

Крім того, за згодою пацієнта суб’єкт господарювання може надавати йому додаткові послуги (сервіси), пов’язані із виписуванням електронного рецепта (повідомлення номера рецепта через засоби мобільного зв’язку, на електронну адресу тощо).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»