• Посилання скопійовано

Як зміняться соцвиплати у 2024 році: розʼяснення Мінсоцполітики

Зарплати, пенсії, субсидії. Як зміняться виплати у 2024 році? Чи будуть у держскарбниці гроші на індексацію та підвищення? І головне – чи платитимуть своєчасно, якщо допомога наших міжнародних партнерів затримуватиметься?

Як зміняться соцвиплати у 2024 році: розʼяснення Мінсоцполітики

Зарплати, пенсії, субсидії. Як зміняться виплати у 2024 році? Чи будуть гроші у держскарбниці на індексацію та підвищення? І головне - чи платитимуть своєчасно, якщо допомога наших міжнародних партнерів затримуватиметься? Про все це Олена Логінова розпитала міністерку соціальної політики Оксану Жолнович.

Олена Логінова, кореспондентка:

Пані міністр, на початку хочу, щоб ви прокоментували кілька економічних показників. За інформацією Міністерства фінансів, Україна торік мала рекордний дефіцит державного бюджету, і він перевищив 1 трильйон гривень. У новий рік ми також входимо з дефіцитом –за прогнозами, він становитиме понад півтора трильйона гривень. Покривати нестачу у бюджеті держава планує за рахунок допомоги міжнародних партнерів. Але. Чи є в нас план Б на випадок, якщо з якихось причин допомога буде недостатньою? Чи знайдемо ми тоді гроші на основні соціальні виплати?

Оксана Жолнович, міністр соціальної політики України:

Я хотіла би говорити про те, що ми бачимо підтримку наших міжнародних партнерів. Я буквально тиждень тому повернулася із засідання міністрів соціальної політики всіх країн Ради Європи, де ми в тому числі обговорювали це питання і розумію, що навіть якщо не буде ухвалено рішення на рівні Європейського Союзу про передачу нам певних траншів, то все одно окремі країни в рамках своїх зобов'язань виділять ресурс, щоб ми мали можливість закривати всі наші соціальні видатки і забезпечувати людей адресно, тих, хто найбільше цього потребує.

Якщо би ми бачили, що кількість отримувачів допомоги настільки радикально збільшується, що ми в будь-якому випадку не закриваємо найбільш базові – то, звісно, ми будемо переглядати нашу систему видатків так, щоб пріоритизувати для тих, для кого це основне джерело виживання, а потім дивитися – для кого це є якісь привілеї, для кого це якась додаткова виплата. Наприклад, рішення судів про підвищення пенсій для окремих категорій людей – очевидно, ці видатки залишатимуться в черзі, а видатки, які є першочерговими для виживання, це будуть пріорітетні видатки.

Тобто не треба хвилюватися, що нам не вистачить грошей на пенсії?

Ні, на пенсії, на соціальні допомоги для виживання ми гроші знайдемо. Це, можливо, ми зупинили санаторно-курортне відновлення людини, тому що є реабілітація, яку ми розвиваємо – це більше відпочинковий формат, ще якісь такі додаткові програми, які не є життєво необхідними для наших громадян.

Цьогоріч пріоритетом номер один для держави залишатиметься сектор безпеки й оборони. Як думаєте, в умовах війни чи буде можливість збільшувати пенсії, зарплати, соціальні виплати?

Державний бюджет вже ухвалено – наш бюджет передбачений, в ньому є закладено кошти для індексації пенсій. Наголошую, що насправді можливість проводити таку індексацію залежить якраз від українців – від платників податків і ЄСВ. І тут закликаю кожного з вас розуміти, що кошти Пенсійного фонду напряму 100% виплачуються нашим пенсіонерам. Для тих пенсій, які є високими – суддів чи інших категорій – це окремі державні дотації, і вони зі страхових виплат не виплачуються. Тому все, що ми зберемо – все ми і заплануємо. Завдяки нашим військовим ми покриваємо страхові пенсії. Я впевнена, що так буде і надалі, і це дозволить нам стабілізуватися і пройти стабільно цей рік.

Уже з 1 лютого значна частина переселенців можуть припинити отримувати виплати на проживання. Давайте докладніше роз'яснимо, хто саме з переселенців залишиться без підтримки, а для кого виплати зберігаються?

Зараз ми подали в Кабмін зміни до постанови про виплату внутрішньо перевищеним особам, де суттєво пом'якшено ті критерії, бо зрозуміли, що особливо в тих районах, де вони найбільше проживають, – Запоріжжя, Миколаїв, немає навчання очного. Якщо його немає, то один із членів домогосподарства змушений бути задіяний у вихованні дітей, і це критерій, який ми врахували. Тому, наприклад, з родини в чотири особи – один буде зобов'язаний працювати, а мама чи батько - за вибором, якщо є діти, зможуть доглядати і декларувати, що здійснює догляд. Точно ми продовжуємо оплату пенсіонерам, бо розуміємо, що для них це основне джерело підтримки і їхнього проживання, також для людей з інвалідністю ми постаралися врахувати всі можливі опції, щоб  зберегти підтримку внутрішньо переміщеним особам.

«Люди, які потребують підтримки, отримують житлово-комунальні субсидії. Процедура максимально спрощена», – це нещодавня заява прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Він навіть закликав українців оформлювати субсидії. Давайте докладніше зупинимося на тому, що змінюється цьогоріч у процедурі отримання компенсації на житлово-комунальні послуги і чи має держава гроші на ці виплати?

Коштів достатньо. Ми навіть прогнозуємо, що якщо збільшуватиметься вартість енергоносіїв для домогосподарств, то ми маємо цей профіцит, щоб покрити всім, хто цього потребує, – вартість житлово-комунальних послуг за рахунок субсидії. Вона дуже серйозно автоматизована. Я би сказала – революційно автоматизована. Зараз ми вимагаємо від людини коротку декларацію з проханням, що їм потрібна така допомога із переліком осіб, що складають домогосподарство. А все інше – скільки ці люди отримують яких доходів, якщо там хтось з членів домогосподарств за кордоном, щоб його не враховували.

Всі ці дані перевіряємо, а також ми навіть маємо можливість отримувати відомості про платіжки таких людей, тому що є в Пенсійному фонді кабінет для надавачів послуг житлово-комунальних, де вони самі вносять, які тарифи або послуги для яких будинків і для яких квартир – і це дозволяє нам суттєво зменшити навантаження на людину, тому що вона всіх цих довідок не зобов'язана подавати. Тут я звертаюсь особливо до ОСББ, дрібних надавачів послуг: будь ласка, зареєструйте в пенсійному кабінеті, допоможіть вашим мешканцям отримати належну їм субсидію, вказавши, які тарифи, які платіжки ви надсилаєте.

Ваш загальний прогноз на рік, що настав. З точки зору фінансів – для кого з українців 2024-й буде складніший, ніж попередній, а хто й надалі залишатиметься під опікою держави?

Для всіх українців це буде дещо непростий рік, тому що ми втомлюємося, але нам потрібно бути стійкими з точки зору нашої соціальної політики. Ми будемо намагатися витримувати всі наші гарантії, які визначені чинним законодавством для всіх людей, які є в бідності, для тих людей, що є багатодітними, для тих людей, що мають дітей, перебувають під опікою чи вихованням, з інвалідністю, для пенсіонерам. Тобто за будь-яких обставин я впевнена, що ми забезпечуємо їм необхідний мінімум, щоб вижити. Я не кажу, що ці допомоги можуть бути радикально збільшені, але ми будемо намагатися робити все, щоб вони були виплачені вчасно, системно. Так, як було до цього часу.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»