• Посилання скопійовано

Для ВПО планують продовжити термін подання заяви на виплати

Мінсоцполітики пропонує продовжити термін подання заяв на перепризначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб з 1 березня до 30 квітня 2024 року

Для ВПО планують продовжити термін подання заяви на виплати

Майже від початку повномасштабної війни та різкого збільшення через це кількості українців, що залишили власні домівки, Уряд запровадив кризову виплату – допомогу на проживання для ВПО. Ця виплата вже протягом двох років дає можливість українським родинам проходити складний період невизначеності, облаштування на новому місці й інтеграції у приймаючу громаду.

Для забезпечення належного призначення допомоги і функціонування механізму виплат Мінсоцполітики здійснює постійний моніторинг того, як цей процес відбувається в регіонах. Зокрема, 14 березня в міністерстві відбулась онлайн-зустріч з представниками департаментів соціального захисту обласних державних адміністрацій. Зустріч була присвячена вирішенню проблемних питань, які виникають під час призначення допомоги. Вона продовжила низку зустрічей з представниками регіонів, а також громадських організацій з приводу виплат для ВПО.

За результатами цих зустрічей та обговорень Міністерство отримало багато пропозицій, як покращити регулювання виплат. Врахувавши частину з них, ми розробили зміни до постанови, які уточнюють категорії тих, хто має право на виплати.

За результатами проведених консультацій пропонується запровадити низку змін:

1. Період подання заяв на перепризначення виплат на проживання для ВПО з 1 березня пропонується  продовжити до 30 квітня 2024 р.

Вважаємо, що усі ВПО, які потребують цієї допомоги і з якихось причин ще не мали можливості подати документи, мають гарантовано отримати достатньо часу для їх подання.

2. Також Міністерство пропонує надати можливість отримувати таку допомогу:

  • дітям, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатним вихователям; дітям, які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу (якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім'ї не більше 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність);
  • особам після досягнення віку 55 років
  • особам з інвалідністю ІІІ групи, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім'ї не більше  9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність);
  • особам, які доглядають за дитиною до 3-річного віку або за дитиною, яка потребує догляду до 6-річного віку;
  • особам з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність;
  • особам, у складі сім’ї яких є діти до 18 років та/або до 23 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Сподіваємось, найближчим часом розроблені зміни до законодавства будуть підтримані Урядом, а родини, в яких є такі особи, зможуть отримати виплати, починаючи з березня.

Нагадуємо, що заяви на призначення/перепризначення виплат для ВПО мають приймати всі діючі ЦНАПи. Перелік громад, де заяву можна подати тільки до ЦНАП, міститься за посиланням.

Також нагадуємо, що з довідковою інформацією щодо призначення виплат на проживання для ВПО можна ознайомитись на нашому сайті, зайшовши у розділ «Громадянам», вкладка – «Внутрішньо переміщені особи».

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»