• Посилання скопійовано

В Одеському порту запроваджено електронний документообіг

У Одеському порту запровадили електронний документообіг при перевалюванні наливних вантажів із застосуванням «вільної практики». Про це УНН повідомили у прес-службі Міністерства інфраструктури.

Першим танкером, який зайшов до нафтогавані під обробку за новими правилами, став «Neptune Voyager» (довжина — 243 м, прапор — Багами). Судно прибуло до порту під вантаження 80 тис. тонн нафти.

«Вільна практика» в Одеському порту застосовується під час обробки танкерів ще з травня минулого року. Проте досі документообіг здійснювався традиційно — на паперових носіях. Це призводило до того, що на оформлення документів агентуючі організації витрачали чимало часу — близько доби. А тепер завдяки вилученню з обороту паперових документів процедуру їх оформлення спрощено відповідно до європейських стандартів і агенти виконують цю роботу в три-чотири рази швидше.

Так, «Neptune Voyager» було ошвартовано о 00:00 годині 21 травня, а вже о 1:30 годині почалися роботи щодо завантаження нафти. Як зазначив начальник нафторайону Одеського порту Денис Карпов, при звичайній практиці закачування нафти почалося б на 4,5 години пізніше. Це істотна економія часу, особливо якщо врахувати, що інтенсивність навантаження нафти становить близько 3 тис. тонн на годину.

Довідка. Термін «вільна практика» означає дозвіл на проведення вантажних операцій на судні до моменту закінчення роботи комісії, що піднімається на борт для виконання формальностей у порту прибуття.

Одеський порт — перше і наразі єдине підприємство морської галузі України, яке послідовно запроваджує режим «вільної практики». Це стало можливим завдяки прийняттю урядом у 2009 році (за ініціативою Одеського порту та за підтримки Міністерства інфраструктури України) двох відповідних постанов, якими було введено в нормативний обіг поняття «вільна практика» та затверджено процедуру її застосування.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»