• Посилання скопійовано

У Порошенка зафіксували зростання

Інтегральний показник рівня тіньової економіки України в першому кварталі 2012 року зріс порівняно з аналогічним періодом 2011 року на 0,4 процентного пункту, проте при округленні до цілого значення залишився на колишньому рівні - 34% ВВП

Про це повідомляє пресс-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
"За попередніми оцінками, в першому кварталі 2012 року два методи розрахунку тіньової економіки з чотирьох, використовуваних Мінекономрозвитку, показали зростання тінізації, один - незмінність її рівня, і тільки монетарний метод показав детінізацію", - наголошується у дослідженні міністерства, оприлюдненому у понеділок.
Відомство пояснює, що використання тільки цілих чисел при оцінці рівня тінізації національної економіки пов'язано з тим, що даний показник є аналітично-розрахунковим, а тому приблизними і неможливим для перевірки.
У той же час, відповідно до представленого в документі графіком, після падіння в другому кварталі 2011 року рівня тіньової економіки до 33% ВВП, останні три квартали він незмінно росте, але залишається нижче значень 2010 і 2009 років - відповідно 38% ВВП і 40% ВВП.
Мінекономрозвитку уточнює, що по фінансовому методу і методу збитковості підприємства показник першого кварталу 2012 року виріс в порівнянні з показником першого кварталу 2011 року на 3 п.п. вище - до 34% ВВП, по електричному методу - на 1 п.п., до 31% ВВП.
За методом "витрати населення - роздрібний товарообіг" він залишився на рівні 44% ВВП, а за монетарним методом впав на 3 п.п. - до 26 п.п.
Мінекономрозвитку відзначає, що залишається ряд ризиків щодо зростання тінізації економіки в майбутньому.
"Вони пов'язані з поновленням рецесійних процесів у країнах Єврозони та збереженням значних фінансових (боргових) проблем на зовнішніх ринках, які в разі їх розширення можуть спричинити різке уповільнення темпів економічного зростання і в Україні", - ідеться у документі.
Також високими залишаються внутрішні ризики дестабілізації економічної ситуації, серед яких найбільшими є збільшення негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу, зростання девальваційних очікувань і низька кредитна активність.
"Враховуючи негативну тенденцію тінізації, яку вже відображають два методи розрахунку, в разі реалізації зазначених ризиків можна очікувати зростання за підсумками року рівня тіньової економіки", - вказують у Мінекономрозвитку.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»