• Посилання скопійовано

Казка Колобова про обвал гривні

Різкий обвал курсу гривні на міжбанку 4 вересня до 8,2 грн./USD досі збурює уми громадськості

Тому чиновники продовжують шукати винуватців «раптової» девальвації. Точніше, шукають, кого «призначити» винними. Нацбанк і так знає, хто обвалив гривню на початку вересня. Але справжні причини того, що сталося, там називати не поспішають. Для виправдання придумуються найнеймовірніші історії.

Несподівану версію події озвучив нещодавно міністр фінансів Юрій Колобов, який в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» заявив, що причиною обвалу курсу стала купівля $500 млн однією з великих телекомунікаційних компаній нібито для виплати дивідендів. «Сума начебто і невелика, але при обсягах всього ринку $700-800 млн на день їм довелося проводити операції по скупці тиждень, при цьому серйозно порушивши баланс попиту і пропозиції», – стверджує міністр.

Зіпсований телефон

Forbes.ua вирішив з’ясувати, чи справді хтось платив такі величезні дивіденди у вересні і чи могла одна компанія підірвати стабільність національної валюти.

У країні всього три крупні телекомунікаційні компанії, зареєстровані у формі акціонерних товариств: «Укртелеком», «Київстар» та МТС. Як з’ясувалося, ніхто з них не перераховував великі дивіденди за результатами 2011 р. в вересні.

Наприклад, компанія «Київстар» у 2011 р. виплатила своїм акціонерам дивіденди у розмірі близько 3 млрд грн. Але в нинішньому році виплати були набагато скромніші. Як повідомили в компанії, у вересні 2012 р. цей оператор «виплатив планову частину дивідендів як з власних, так і з придбаних на міжбанку коштів». При цьому «обсяг валюти, придбаної «Київстаром», склав не більше 0,3% щомісячного обсягу міжбанківського ринку (за даними НБУ), і тому ніяк не міг вплинути на коливання курсу валюти в країні», заявив представник компанії. У вересні обсяг валютного міжбанку, за даними НБУ, становив $56,8 млрд. Виходить, якщо вірити «Київстару», він придбав на міжбанку за місяць всього близько $170 млн.

Можна було б подумати, що валюту для дивідендів скуповувала компанія «МТС Україна». Ще в квітні цього року її материнська структура в Росії прийняла рішення виплатити акціонерам за підсумками 2011 р. дивіденди на суму близько $1 млрд. Однак «МТС Україна» у вересні не виплачувала дивіденди материнській структурі. При цьому сума виплат московської компанії, затверджена остаточно на зборах акціонерів наприкінці червня, за повідомленням самої МТС, цілком була погашена ще до 23 серпня 2012 р. Таким чином, навряд чи ця компанія скуповувала долари на українському міжбанку у величезних кількостях саме у вересні.

Не платила дивіденди за результатами 2011 р. і компанія «Укртелеком», яку в минулому році купив австрійський інвестиційно-фінансовий консорціум Epic. Згідно з річним звітом, минулий рік цей оператор закінчив зі збитком 136,5 млн грн.

Ще одна велика телекомунікаційна компанія «Астеліт» (ТМ life:)) зареєстрована у формі ТОВ. У прес-службі «Астеліту» підтвердили, що оператор зовсім не виплачує дивіденди, а його активність на валютному ринку у вересні була в рамках норми попередніх місяців.

Дивіденди ні до чого

Опитані Forbes.ua учасники ринку не знають, про яку телекомунікаційну компанію говорив Юрій Колобов. У Мінфіні також не змогли відповісти на наш офіційний запит. Як розповідають банкіри не на диктофон, купівля валюти в таких величезних розмірах не могла б стати для регулятора несподіванкою. «Зазвичай, завжди в таких випадках домовляються з Нацбанком», – стверджує колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко.

Система міжбанківських валютних торгів «ВалКлі» влаштована таким чином, що всіх продавців і покупців, а також обсяги лотів бачить тільки НБУ, який адмініструє цю систему.

Обсяг торгів 4 вересня склав $1,4 млрд. Це майже в два рази більше, ніж днем раніше – 3 вересня, коли обсяг ринку склав $650 млн, з яких на долари припало всього $482 млн. Після 4 вересня обсяги торгів стабільно перевищували $1 млрд на день. Колобов стверджує, що ті самі $500 млн купувалися загадковою телекомунікаційною компанією протягом тижня. Якщо це і відбувалося, то, очевидно, не могло підірвати ринок.

Перекіс попиту і пропозиції валюти на міжбанку спостерігався, швидше за все, через те, що напередодні Нацбанк видав кредити рефінансування у розмірі 3,8 млрд грн. трьом держбанкам. Саме ці гроші, спрямовані на купівлю іноземної валюти при невтручанні Нацбанку, і обвалили курс національної валюти. «Девальвація сталася через гривню, яка зайшла в банки в кінці серпня у вигляді рефінансування. Це головна причина», – вважає керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

На думку учасників ринку, Нацбанку необхідно зробити публічною і доступною інформацію про валютні торги на міжбанківському ринку як мінімум для самих же його учасників. Тоді, можливо, чиновники перестануть висувати казкові версії причин обвалу національної валюти, і в країні припиниться полювання на відьом. Принаймні, валютних.

Олексій Комаха, Сергій Мишко

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»