• Посилання скопійовано

В очікуванні нової хвилі кризи

Після фінансової кризи 2008 року найбільші економіки, що розвиваються, стали основним двигуном світового економічного зростання

Їх стійкість визначалася здатністю генерувати достатній додатковий попит для підтримки власного зростання. При цьому їм не доводилося компенсувати велику втрату попиту з боку розвинених країн.

Цей момент настав. Поєднання близьких до нуля (або навіть негативних) темпів зростання в Європі і значного уповільнення зростання в США вдарило по експорту з країн, що розвиваються. Європа – головний закордонний ринок Китаю. Китай, у свою чергу, є великим ринком для готових виробів, проміжних товарів і сировини. Негативний імпульс, що прийшов з Європи, швидко перекинувся на Азію і вийшов за її межі.

Ключові питання для світової економіки сьогодні – це наскільки значним буде уповільнення і як довго воно триватиме. За розумної політики його ефект, ймовірно, виявиться відносно м’яким і нетривалим.

Що зробить Китай? Не виключено, що уряд відреагує на шок ззовні масованими державними інвестиціями, уникаючи, по можливості, проектів з низькою віддачею. Але найкращою і найбільш імовірною відповіддю стане стимулювання внутрішнього споживання за рахунок збільшення доходів громадян, грамотного управління держвласністю та посилення системи соцзабезпечення з метою скоротити рівень заощаджень, що відкладаються на чорний день. Всі ці заходи є ключовими компонентами схваленого в Китаї 12-го п’ятирічного плану.

Судячи з усього, системні реформи в Китаї розпочнуться не раніше, ніж влада перейде до нового керівництва, що, як очікується, відбудеться в листопаді. Більшість спостерігачів сходяться в тому, що темп ринкових реформ повинен бути прискорений, інакше амбітні економічні та соціальні цілі нової п’ятирічки виявляться недосяжними.

Деяким країнам, що розвиваються, вдається протистояти загальносвітовим трендам. Так, в Індонезії темпи зростання прискорилися, збільшився підприємницький і споживчий оптимізм, а рівень інвестицій наблизився до 33% ВВП.

Пожвавлення починається і в Бразилії. Макроекономічні індикатори затушовують примітну особливість нинішньої моделі зростання: добробут найбідніших бразильців зростає випереджаючими темпами, а безробіття скорочується. Агреговані темпи зростання недооцінюють швидкість економічного і соціального прогресу в найбільшій країні Латинської Америки.

Незважаючи на зустрічний вітер з Європи і США, прискорилися темпи зростання і в таких великих країнах, як Туреччина та Мексика. Здорові макроекономічні показники, стійке прискорення зростання, оптимізм інвесторів характерні і для багатьох африканських країн.

Менше визначеності з перспективами індійської економіки. Вразливість перед зовнішньою кон’юнктурою, пробуксовка реформ, зниження оптимізму інвесторів призвели до падіння темпів зростання, але після недавніх рішучих дій уряду варто, очевидно, очікувати нового підйому. Головне питання – чи зважиться індійський парламент схвалити ключові реформи.

Враховуючи більш загальні тренди, характерні для країн, що розвиваються – підвищення доходів, розширення середнього класу, експансію торгових та інвестиційних потоків, а також зростання їх сукупного внеску в глобальний ВВП (приблизно 50%), слід очікувати, що підйом поновиться у відносно короткі терміни: в найближчі рік-два.

Основна загроза для цього сценарію виходить від системоутворюючих економік Європи, США та Китаю. Однак незважаючи на невисокі прогнози економічного зростання в розвинених країнах, ці системні ризики, судячи з усього, знижуються (хоча і не до такої міри, щоб їх можна було списати з рахунків).

Загалом модель різношвидкісного економічного зростання, яку ми спостерігали в попереднє десятиліття, збережеться і надалі. Навіть якщо розвинені країни вступили в затяжний період низьких темпів зростання, країни, що розвиваються, залишаться важливим двигуном зростання світової економіки.

Майкл Спенс

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»