• Посилання скопійовано

Бізнес на карантині: статистика від Опендатабот

Продажі закладів громадського харчування в Україні з 23 по 29 березня скоротилися в середньому на 73% порівняно з аналогічним періодом до карантину

Бізнес на карантині: статистика від Опендатабот

Опендатабот розповідає, що Україна провела на карантині три тижні і планує провести ще стільки ж, а, можливо, і довше.

Наскільки затягнеться карантин, ми не знаємо. У теорії, карантин повинен пригальмувати поширення вірусу, щоб не допустити одномоментного напливу пацієнтів до реанімацій. Проблема лише в тому, що у нас немає цифр про те, якою є реальна пропускна здатність реанімації в Україні зараз і якою вона має стати.

Крім ризиків померти від коронавирусной інфекції, в українців є набагато більша ймовірність опинитися в глибокій економічній кризі, включаючи всі можливі наслідки: підвищення злочинності, мародерства і бідності.

Ми починаємо збирати дані про український бізнес під час карантину для того, щоб всі рішення влади, які будуть прийматися в ім’я боротьби з коронавірусом, були зваженими та враховували не тільки кількість смертей, але і якість життя тих людей, які залишаються живими.

 

Падіння малого бізнесу і сфери послуг

Обсяг ринку громадського харчування в Україні в 2019 році оцінювався приблизно в 50 000 закладів. Більшість з них не змогли швидко перелаштуватися на доставку або організувати продаж на винос.

За даними компанії по автоматизації ресторанів Poster, після двох тижнів карантину 2500 українських закладів припинили роботу. Це 63% від усіх клієнтів компанії в Україні. Таким чином, можна припустити, що зараз в країні не працюють приблизно 30 000 закладів.

Продажі закладів громадського харчування в Україні з 23 по 29 березня скоротилися, в середньому, на 73% у порівнянні з аналогічним періодом до карантину.

Продажі різко знизилися не тільки в столиці (на 78%), а й у всіх найбільших обласних центрах. Так, у Львові показник просів, в середньому, на 78%, в Харкові – на 73%, в Дніпрі – на 65%, в Одесі – на 60%.

У ресторанному бізнесі без роботи залишилось понад 160 тисяч осіб. Тільки у клієнтів Poster зараз не працює 13 000 співробітників.

 

Падіння ринку нерухомості

За даними сервісу подобової оренди житла Dobovo, ціни на оренду нерухомості впали приблизно в три рази.

«Якщо до пандемії у нас невелика квартира на Басейній (25 кв.м.) здавалася, в середньому, за 1200 грн на добу, то зараз ми більшість свого номерного фонду змушені були здати в довгострокову оренду за 7000-8000 грн на місяць», – Володимир Безлюдний, співвласник компанії Partner Guest House.

 

Прибуток служб таксі знижується

Кількість замовлень великої служби таксі Bond, яка працює в Києві та Одесі, впала майже в три рази, каже її засновник Петро Обухов.

«Ціни ми не змінюємо. Але зрозуміло, що націнки через велике навантаження немає, навіть навпаки – через велику кількість вільних машин автоматично включається знижка в 10%», – говорить Обухов.

 

Судова система заморожена

За час карантину в Україні було перенесено понад 5000 судів.

Закон про забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу передбачає проведення засідань онлайн. Однак поки що механіка введення цієї практики не прописана.

Зараз частину судових засідань переносять на невизначений термін, а ще частину справ пропонують розглянути без участі сторін.

 

Бізнес закривається

Спільнота українських підприємців разом з Ukrainian Marketing Group провели дослідження, де опитали український бізнес про їх стан на період карантину та подальші плани розвитку.

За їхніми даними, 29% українських компаній призупинили свою діяльність на період карантину, 6% повністю закрили свій бізнес.

Частина сфер бізнесу залишилася зовсім без доходів: це розважальний бізнес, транспортний бізнес.

 

Безробіття

Навіть ті бізнеси, яким вдалося не закритися, різко втрачають прибуток і скорочують штат співробітників.

За даними дослідження СУП, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці звільнили до 50% штату співробітників.

Власники малого і середнього бізнесу кажуть про зменшення доходів на 25-50% в порівнянні з докарантінним періодом і вже звільнили від 10 до 25% працівників.

Втрати доходів великих підприємств становлять 10-25%, там прогнозується скорочення штату на 25% до кінця обмежувальних заходів.

Кількість вакантних місць теж падає.

За даними Work.ua, за два тижні загальна кількість вакансій скоротилася в 1,8 рази, а кількість нових публікацій вакансій – у 2,5 рази.

Кількість компаній з активними вакансіями скоротилася на 25%.

Джерело: Опендатабот

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»