• Посилання скопійовано

Бізнес просить ВРУ звільнити від сплати за користування нерухомістю на період воєнного стану

Представники бізнесу чекають на прийняття ВРУ законопроєкту №7174, за яким мають звільнити на період воєнного стану від сплати за користування нерухомим майном (його частиною) представників роздрібної торгівлі та операторів поштового зв’язку

Бізнес просить ВРУ звільнити від сплати за користування нерухомістю на період воєнного стану

Під час війни надзвичайно важливими гуманітарними завданнями є забезпечення населення продуктами харчування, лікарськими засобами та іншими товарами першої необхідності, зокрема, на територіях, де ведуться бойові дії. Для цього необхідна стабільна робота підприємств роздрібної торгівлі, яка до того ж сприятиме підтримці зайнятості населення та забезпечення бюджетних надходжень. Зазначає ЕВА.

Один з невідкладних заходів, спрямований на підтримку галузі рітейлу, передбачений проєктом Закону №7174 від 18 березня 2022 року, який найближчим часом має розглянути Верховна Рада України. Цим законопроєктом звільняються на період воєнного стану від сплати за користування нерухомим майном (його частиною) представники роздрібної торгівлі та оператори поштового зв’язку. Це послаблення стосується:

1) Суб’єктів господарювання, що провадять свою діяльність на торговельних площах, не менше 60% яких призначено для торгівлі:

  • продуктами харчування, 
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення, 
  • засобами гігієни або побутовою хімією. 

2) Операторами поштового зв’язку, які здійснюють приймання, видачу (доставку) відправлень, крім оплати витрат наймодавця, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг. 

При цьому законопроєктом пропонується встановити, що зазначені витрати покладаються на наймача як плата за відповідний період пропорційно площі нерухомого майна, яку він наймає згідно з договором. У випадках, якщо договором не передбачений обов’язок наймача самостійно сплатити ці витрати повністю або частково. 

Експерти Європейської Бізнес Асоціації висловлюють свою підтримку цьому законопроєкту та закликають Верховну Раду прийняти його за основу та в цілому. Так, компанії-члени Асоціації, що представляють галузь рітейлу, звертають увагу на те, що їхня значна частина витрат припадає саме на сплату оренди майна.  Наразі підприємства роздрібної торгівлі у деяких регіонах опиняються на межі виживання, що паралізує їх функціонування через системну збитковість та вже призводить до закриття магазинів та торгових точок. Маємо надію, що запропоноване послаблення допоможе протриматись галузі рітейлу та забезпечити базову діяльність на територіях, що наразі потерпають від бойових дій.

***

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»