• Посилання скопійовано

Мінекономіки готує спрощення закупівель через ProZorro

Наразі Мінекономіки підготовлено проект постанови, що дозволить спростити та пришвидшити процедури закупівель. У разі її ухвалення середня тривалість тендерів буде становити не більше 20 днів

Мінекономіки готує спрощення закупівель через ProZorro

Мінекономіки підготувало рішення для пришвидшення закупівель через ProZorro та підвищення їх ефективності до 80%. Про це повідомила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун в колонці для «Економічної правди». 

«Зараз, під час війни, потреба в прозорих та якісних закупівлях актуальна, як ніколи. Також критичною стала швидкість процедур: строки скоротилися в рази, державі і військовим треба не через місяць, а "на вчора". Система не може ефективно працювати за тими ж правилами, що і пів року тому. Потрібні термінові зміни. Про це свідчить, зокрема, статистика закупівель у воєнний час. Тільки 25% закупівель від аналогічного обсягу в попередньому році проводяться через процедури в ProZorro. При цьому ефективність процедур дуже низька, більшість тендерів не мають результатів, тобто замовники не отримують потрібні товари чи послуги», – зазначила Надія Бігун.

За її словами, наразі Мінекономіки підготовлено проект постанови, що дозволить спростити та пришвидшити процедури закупівель. У разі її ухвалення середня тривалість тендерів буде становити не більше 20 днів, а ефективність закупівель підніметься до 70-80%.

Окрім того, пришвидшити процедури закупівель дозволить законопроєкт №7163, нещодавно підписаний Президентом України. Документ вносить зміни в базовий закон «Про публічні закупівлі», відповідно до яких Уряд може визначати особливості закупівель на час воєнного стану та 90 днів після його скасування.

«Це дозволить оперативніше реагувати на потреби держави у сфері закупівель і пристосовувати систему ProZorro до швидкої зміни потреб в умовах війни. При цьому ми збережемо наріжний камінь електронної системи, який робить її такою ефективною, – прозорість. Це найоптимальніше рішення», – наголосила Надія Бігун.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»