• Посилання скопійовано

Уряд вдосконалив роботу електронного каталогу Prozorro Market

Для зменшення маніпуляцій запроваджуєтьсся вимога надавати обов'язковий об'єкт договору в запиті пропозиції. Замовникові надається право відмовитися від пропозиції переможця, якщо він відмовляється підписати договір, та перейти до розгляду наступної

Уряд вдосконалив роботу електронного каталогу Prozorro Market

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка вносить цілу низку важливих змін у специфіку роботи Prozorro Market. Ключова з них – відтепер єдиним інструментом для проведення закупівель у Prozorro Market стане запит пропозицій. Відповідне рішення було затверджено Урядом 4 липня 2023 року.

«Ми провели дослідження  для того, щоб спростити роботу усіх користувачів у Prozorro Market. Опитавши замовників та постачальників, ми внесли низку вдосконалень. Основна докорінна зміна полягає в тому, що тепер усі закупівлі в Prozorro Market відбуватимуться через запит пропозицій. Інструмент запиту пропозицій у Prozorro Market, як і раніше, дозволить замовникам швидко закривати свої потреби без підготовки тендерної документації. У середньому така закупівля триватиме до 10 днів. До того ж замовник  завжди буде отримувати вигідні пропозиції, адже отримає замовлення той, хто зможе запропонувати найкращу ціну», – пояснює заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

За її словами, раніше при закупівлях до 100 тисяч гривень можна було робити прямі замовлення в каталозі. По суті, процес закупівель був схожий на здійснення покупок у звичайному інтернет-магазині. Утім, дослідження та опитування користувачів показали, що вказані ціни не завжди відповідали наявності тих чи інших товарів у постачальників. Тому саме запит дозволяє отримувати більш актуальні пропозиції від бізнесу та кращі ціни. 

Тож відтепер замовники, які вирішили купити необхідний товар у Prozorro Market, незалежно від суми закупівлі мають оголосити запит та вказати у ньому всі характеристики замовлення. І тоді постачальники чітко знатимуть усі деталі щодо умов постачання та нададуть актуальну ціну під конкретні умови замовника.

Ще одна важлива зміна полягає в тому, що в замовленнях до 500 тис. грн замовники зможуть більш чітко вказати, який саме товар їм потрібен. Йдеться про те, що замовник зможе визначати інформацію про потрібні йому характеристики товару, а також вказувати конкретні торговельні марки виробників продукції, які він бажає отримати.

А якщо вартість товару становить понад 500 тисяч гривень, то в такому випадку запит пропозиції має містити інформацію  про характеристики товару та їх допустимі значення відповідно до профілю каталога. Також з’являється умова, що в такому випадку має бути щонайменше дві пропозиції від постачальників.

Для зменшення маніпуляцій з боку постачальників запроваджується вимога надавати обов’язковий проєкт договору у запиті пропозиції. Також замовникові надається право відхилити пропозицію переможця, якщо він відмовляється підписувати договір, та перейти до розгляду наступної.

У новому порядку здійснення закупівель прибирається поняття "профіль закупівлі", натомість впроваджується поняття "технічна специфікація". Це допоможе уникнути деяких непорозумінь, які виникали під час комунікації продукту.

Довідково:

Адміністраторами Prozorro Market є три централізовані закупівельні організації. ДУ «Професійні закупівлі» наповнюють каталог товарами широкого вжитку, Медичні закупівлі України – ліками та медвиробами, ДП «Українські спеціальні системи» – комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням. На сьогодні асортимент Prozorro Market налічує близько 90 тисяч товарів від 3 тисяч кваліфікованих постачальників.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»