• Посилання скопійовано

З 11 липня під забороною буде продаж аромодобавок до тютюну та е-сигарет

Забороняється також використовувати смако-ароматичні добавки (фруктові, ягідні тощо) у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет

З 11 липня під забороною буде продаж аромодобавок до тютюну та е-сигарет

Держпродспоживслужба в Телеграм-каналі наголосила, що з 11 липня набувають чинності такі зміни антитютюнового законодавства:

  • заборона продажу ароматизованих сигарет;
  • запроваджується відповідальність щодо заборони куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок.

Інфографіку розроблено громадською організацією "Життя" за участі Держпродспоживслужби та Центру громадського здоров'я.

 

Від редакції: Що робити продавцям сигарет?

Держпродспоживслужба забула додати про перехідний період. 

В Перехідних положеннях Закону № 1978, яким введені зазначені нові обмеження, сказано наступне. 

Тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями цього Закону, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом.

При цьому, введення в обіг тютюнового виробу - це надання на ринку України тютюнових виробів незалежно від місця їх виробництва на платній або безоплатній основі. 

Отже, на нашу думку, йдеться про можливість продати залишки "заборонених" нині до продажу тютюнових виробів. І на це у продавців буде аж 12 місяців (до 11.07.2024 р.). Звісно, щоб торгувати такими виробами без штрафів, треба буде, щоб на упаковці було зазначено, що їх вироблено не пізніше 10.07.2023 р. (включно), тобто, до набрання чинності цим Законом. Принаймні, це стосується тютюнових виробів, вироблених в Україні. Щодо імпортних тютюнових виробів, то для торгівлі без штрафів треба мати докази, що вони були імпортовані в Україну до 11.07.2023 р. (і таким чином введені в обіг в Україні). 

МОЗ вже підкреслило, що залишки продукції можна реалізовувати ще протягом року.

Сподіваємось, що найближчим часом і сама Держпродспоживслужба про це згадає і надасть відповідні роз'яснення. 

***

Читайте такожЗ 11 липня запрацювали норми «бездимного» законодавства: як дотримуватися?

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»