• Посилання скопійовано

Стимули для інвесторів: чого чекати від підписаного Закону?

Завдяки ухваленому законопроєкту №8138 стосовно покращення інвестиційного клімату Україна створює додаткові стимули для вкладення коштів у масштабну відбудову нашої держави, а також надає гарантії підтримки інвесторів

Стимули для інвесторів: чого чекати від підписаного Закону?

18 серпня було прийнято в цілому законопроєкт №8138 стосовно покращення інвестиційного клімату, завдяки якому Україна створює додаткові стимули для вкладення коштів у масштабну відбудову нашої держави, а також надає гарантії підтримки інвесторів.

Про це розповіла голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк у колонці для «Економічної правди».

12 вересня Зеленський підписав відповідний текст Закону. Про його офіційне опублікування розповімо окремо.

«Бізнес-янголи та приватні інвестори мають стати одними із стратегічних партнерів України у відбудові. Росія завдала нам щонайменше 150 млрд дол. прямих збитків, з них майже 60% припадають на житло та інфраструктуру. Розраховувати лише на гроші донорів ми не можемо і не маємо права. Потрібно залучати приватні інвестиції і показати великому приватному капіталу, іноземному та вітчизняному, яким партнером може і повинна бути держава», – пояснила вона.

Новий законопроєкт передбачає зменшення порогу заходу для інвестора з 20 млн євро до 12 млн євро, нові сфери реалізації інвестпроєктів, зокрема IT-галузь, розширення способів державної підтримки інвестпроєктів.

Під дію законопроєкту підпадають інвестпроєкти зі значними інвестиціями. У разі підписання спеціального інвестиційного договору між інвестором та урядом України вони можуть отримувати значну державну підтримку. Йдеться про компенсацію частини витрат, звільнення від деяких зборів та податків.

«Тепер усіма перевагами такого статусу може скористатися інвестор, готовий вкласти принаймні 12 млн євро. Таке зменшення порогу значно збільшує кількість потенційних інвесторів. Пільги можуть поширюватися на інвестиції, вкладені за 18 місяців до подання заявки на оформлення спеціального інвестдоговору. За умови, що такі передпроєктні інвестиції не перевищують 30% від загального обсягу», – пояснила Олена Шуляк.

Також цим документом спрощено та деталізовано умови проведення оцінки інвестиційного проєкту. Зокрема, усунена необхідність проведення повторної оцінки, якщо інвестпроєкт уже оцінювався. Також надано конкретний перелік органів, що мають бути долучені до оцінки потенційного інвестпроєкту зі значними інвестиціями, розповіла голова партії.

«Ще одне нововведення – інша філософія спілкування з інвестором. Процес укладання договору стає більш investor-friendly. Замість виставлення держорганом зауважень, які інвестор має врахувати, передбачається більш дипломатичний підхід, характерний для цивілізованих економічних відносин. Запроваджується процедура проведення переговорів щодо узгодження умов договору. Під час таких переговорів є можливість узгодити всі деталі та досягти взаємовигідної згоди», – зауважила народна депутатка.

Окрім того, усунено низку інших бюрократичних процедур. Передбачено, що уповноважений орган звертається до інвестора безпосередньо, замість того щоб звертатися за додатковою інформацією до установ, державних органів, органів місцевого самоврядування, як це було визначено раніше. А також інвесторів тимчасово звільнено (до 1 січня 2040 року) від ПДВ під час ввезення і розмитнення нового обладнання та деталей.

Джерело: Слуга народу

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»