• Посилання скопійовано

Президент підписав Закон про посилення держконтролю поводження з ГМО

Закон передбачає запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО, удосконалення вимог до маркування ГМО-продукції, посилення державного контролю та встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі

Президент підписав Закон про посилення держконтролю поводження з ГМО

24 серпня Верховна Рада України прийняла Закон «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (реєстр. № 5839).

А 12 вересня Зеленський підписав текст Закону.

Документом розмежовуються повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у галузі поводження з ГМО. Також удосконалюється система оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

Цей Закон створений задля гармонізації законодавства України зі законодавством Європейського Союзу. Це системний та комплексний перегляд чинного державного регулювання в галузі поводження з ГМО, а також здійснення державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції з метою виконання міжнародних зобов’язань України, відповідно до асоціації з ЄС.

Для виконання цієї мети Закон передбачає запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО, удосконалення вимог до маркування ГМО-продукції, запровадження правил щодо її простежуваності, посилення державного контролю та встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі.

З метою приведення у відповідність законопроєктів і цього Закону положеннями передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки він є невіддільною частиною всього комплексу необхідних змін.

Завдяки посиленню державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції створяться прозорі правила ведення бізнесу в цій галузі.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»