• Посилання скопійовано

Україна та Норвегія домовились про «транспортний безвіз»

Спрощений режим починає діяти з 1 вересня та стосуватиметься як двосторонніх, так і транзитних перевезень. Щоб скористатися «безвізом», перевізник повинен мати сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки

Україна та Норвегія домовились про «транспортний безвіз»

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури за результатами Змішаної комісії підписало протокол із Міністерством транспорту Королівства Норвегії про «транспортний безвіз» – можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів. Він поширюватиметься на вантажівки стандарту Євро-5 та вище.

Спрощений режим починає діяти з 1 вересня та стосуватиметься як двосторонніх, так і транзитних перевезень.

«Продовжуємо створювати сприятливі умови для наших перевізників. Розширюємо список країн, з якими фактично діє «транспортний безвіз» – наразі 35 держав. Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів, могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу. Тепер же для вантажівок стандарту Євро-5 та вище запроваджується бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року», – наголосив заступник міністра Сергій Деркач.

Щоб скористатись «безвізом», перевізник повинен мати сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки.

Водночас для транспортних засобів нижчого класу екологічності також залишається можливість виконувати перевезення. Під час засідання українсько-норвезької Змішаної комісії вдалося домовитись про дозволи на наступний рік.

Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 – з/до третіх країн.

Нагадаємо, що у червні цього року Україна домовилася про «транспортний безвіз» з Північною Македонією. Також вдалося погодити квоту дозволів на міжнародні вантажні перевезення на 2024 рік з Азербайджаном.

Довідково. Між Європейським Союзом та Україною діє Угода про лібералізацію автомобільних перевезень, яка передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень без дозволів. Йдеться про можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС.

Джерело: Міністерство інфраструктури

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»