• Посилання скопійовано

Експорт може зрости на 9% у 2024 році – позиція Мінекономіки

Експорт товарів та послуг з України у 2024 році може зрости на 9%, оскільки позитивні зрушення за цим напрямом почали відбуватися в останні місяці 2023 року

Експорт може зрости на 9% у 2024 році –  позиція Мінекономіки

У 2024 році очікується зростання експорту товарів та послуг з України на 9%. Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, позитивні зрушення за цим напрямом почали відбуватися в останні місяці 2023 року. Цьому сприяли відкриття альтернативного морського коридору, запуск механізму страхування суден від воєнних ризиків та налагодження річкової логістики на Дунаї.

«Логістика і далі є ключем для українського експорту. З усіма проблемами і викликами Україна експортувала 99,8 млн тонн товарів. Це на 112 тисяч тонн більше ніж у 2022 році. Водночас вартість експорту була на 18,7% меншою, ніж роком раніше – 35,8 млрд доларів. Це один із найнижчих показників за останнє десятиліття. Він став результатом тих вкликів, з якими Україна стикнулася минулого року – блокування кордонів, зернові суперечки та російський саботаж зернової угоди. Але завдяки своєчасним і  правильним рішенням нам вдалося зберегти експортні можливості та продовжити торгівлю на міжнародних ринках. Хоча втрати досить відчутні», – зазначила Юлія Свириденко.

Міністр також додала, що Уряд працює над тим, щоб посилити експортну логістику системами ППО та пошуком нових шляхів вивезення товарів і послуг. Бо тільки так можна забезпечити гнучкість та маневреність у разі нових викликів, щоб зберегти позитивні тенденції. 

За прогнозом Мінекономіки, за нинішніх умов у наступні роки експорт зростатиме. На 9% у 2024, 19,4% у 2025 та 20,6% у 2026 році. Глобальна ж мета – повернути обсяги вивезення українських товарів та послуг на рівень 2021 року.

Як зауважила Юлія Свириденко, фундамент для збільшення експорту вже закладено. У серпні Україна запустила альтернативний морський коридор. Нині цим шляхом вивозиться зерно, метал та інші товари. Завдяки цьому в грудні відносно листопада експорт морським транспортом збільшився на 30,7% або на 7 млн 340 тисяч тонн. Зокрема, зріс експорт металу – на 40% напівфабрикатів та на 45,3% прокату плоского. 

Ще одним важливим рішення для збільшення обсягів експорту стало запровадження унікального механізму страхування суден від воєнних ризиків. Також він дозволяє здешевити вартість страхування перевезення зерна до 1-1,25%. Його Міністерство економіки напрацювало разом із міжнародними партнерами. З боку України бюджетне покриття страхових гарантій відбувається через Експортно-кредитне агентство.

Механізм вже працює. Експортери можуть звертатися за покриттям ризиків до страхових компаній, з якими укладені угоди або напряму до страхового брокера Marsh McLennan.

Минулого року в Україні розвивалася й річкова логістика. Збільшено пропускну спроможність Дунаю, зріс транзит українських товарів через сусідні держави. У планах на 2024 річ – далі інвестувати у цей напрямок. Як повідомила на прикладі Румунії Юлія Свириденко, наша держава має амбіцію збільшити транзит до цієї країни вдвічі – до 4 млн тонн щомісяця.

Водночас сухопутні шляхи залишаються важливим логістичним напрямом для українських експортерів. Бо Європа для них – це передусім транзитні можливості, щоб торгувати з країнами Азії, Африки та Америки. Альтернативи поки що немає.

«Завдяки спільним зусиллям з партнерами торік ми продовжили повністю безмитні умови доступу на ринки Європейського Союзу. І ми спільно працюємо над тим, щоб цей режим зберігся аж до вступу в ЄС. Так ми зіштовхнулися із труднощами на західному кордоні. Через польське блокування скоротився експорт автотранспортом – на 18,3% менше в грудні, ніж у листопаді. Хоча за підсумками року скорочення незначне -0,7%. Офіційні і неофіційні перемовини тривають. Результат поки що стриманий, але усі сторони налаштовані на знаходження рішення, адже умови транспортних перевезень мають відповідати масштабам торгівлі між Україною та ЄС», – каже Перший віцепрем'єр.

Юлія Свириденко також нагадала, що 2023 році Україна підписала низку угод, що покращують доступ наших виробників на закордонні ринки. Серед них – угода про цифрову торгівлю з Великою Британією, оновлення угод із Канадою та Туреччиною. Обидві нині на стадії ратифікації. І невдовзі відбудеться офіційне оголошення про успішне завершення переговорів з ОАЕ.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»