• Посилання скопійовано

Мінцифри працює над створенням системи моніторингу тиску на бізнес

За словами Федорова, Мінцифри працює над механізмом, який дасть змогу в режимі реального часу моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки проводиться обшуків, тощо

Мінцифри працює над створенням системи моніторингу тиску на бізнес

Міністерство цифрової трансформації працює над механізмом, який дасть змогу в режимі реального часу моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки проводиться обшуків, та отримувати іншу інформацію. Про це повідомив віцепрем’єр, очільник Мінцифри Михайло Федоров в ефірі ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Ключові факти

  • За словами Федорова, наразі є рішення РНБО і розпочалася робота з Радою над певними рішеннями, які дозволять у режимі реального часу моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки обшуків, скільки запитів відправляється щодо певної інформації тощо.  
  • «Окремо буде інформаційна система, де можна буде поскаржитися і оцінити дії правоохоронних або контролюючих органів», – сказав він.
  • На думку віцепремʼєра, це дасть змогу в режимі реального часу зрозуміти, що відбувається в країні.
  • «Потрібно, щоб policy-makers, які перебувають у Києві, володіли обʼєктивною інформацією щодо того, що відбувається, і стали на захист кожного підприємця в країні, а не когось конкретно і тільки відомих», – пояснив Федоров.
  • Тож наразі у Мінцифри стоїть завдання допомогти з технічного погляду реалізувати ці два проєкти – щодо моніторингу по кожній справі та фідбеку від підприємців.

 

Контекст

Наприкінці травня 2023 року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців і суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес.

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.   

22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес після арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital. 

Увечері 23 січня Рада національної безпеки та оборони (РНБО) опублікувала перелік кроків, які мають налагодити діалог з бізнесом. Рішення РНБО передбачає створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. 

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»