• Посилання скопійовано

Бізнес просить Уряд і Офіс Президента вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Через дії протестувальників з обох сторін очікувані терміни доставки збільшились ще на додаткові 11 діб затримки для товарів нехарчової групи та 2-7 доби - для продовольчої групи, особливо для швидкопсувних товарів

Бізнес просить Уряд і Офіс Президента вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Бізнес в Україні суттєво потерпає через наслідки страйків на західному кордоні, що призвели до великих черг на пунктах перепуску як з Польщею, так і з іншими сусідніми країнами. Наразі зберігається масштабне скупчення вантажного автотранспорту на в’їзд та виїзд з України.

Як раніше зазначала Європейська Бізнес Асоціація, дії протестувальників впливають на діяльність як експортерів, так і імпортерів. Серед компаній, що повідомляють про вплив страйків на їхню роботу, 66% ведуть експортну діяльність та 91% – імпортну.

Товари, які перевозяться вантажними автомобілями, часто мають обмежений термін придатності, тож будь-який простій призводить до значних фінансових втрат. За розрахунками Асоціації, загальна сума збитків з початку страйків у перерахунку на одну компанію в середньому становить майже 700 тис. євро. До того ж 98% опитаних Асоціацією компаній повідомляють про зростання цін на послуги транспортування.

При цьому, крім страйків з польського боку, страйк оголосили також і місцеві українські перевізники. Останнім часом вони блокують вантажі, що ввозяться в Україну, зокрема вантажі швидкопсувних товарів (свіже м’ясо та риба, овочі та фрукти), безпосередньо після митної зони, практично на автодорогах. Блокуючи вантажівки, страйкарі не лише завдають збитків українським компаніям-імпортерам, а й шкодять європейським компаніям-виробникам.

Зважаючи на домовленості забезпечити безперешкодний рух для швидкопсувних товарів, бізнес спільнота наголошує на важливості недопущення повторення блокування вантажівок з такою продукцією.

Через дії протестувальників з обох сторін очікувані терміни доставки збільшились ще на додаткові 11 діб затримки для товарів нехарчової групи та 2-7 доби - для продовольчої групи, особливо для швидкопсувних товарів. Ситуація залишається неврегульованою та непередбаченою.

Асоціація наголошує на важливості забезпечення вільного руху товарів та вантажів через польсько-український кордон, зокрема, швидкопсувних товарів, а також військових та гуманітарних вантажів, палива. У зв’язку з цим Асоціація звернулась до Прем’єр-міністра України та Голови Офісу Президента України щодо необхідності забезпечити першочерговий, безперешкодний доступ до перетину кордону як з українського, так і польського боку, визначивши для цих вантажів окрему справедливу чергу.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»