• Посилання скопійовано

Як ВРУ вирішуватиме проблеми виноробної галузі?

На шляху євроінтеграції галузь стикнулась із проблемами, які уповільнюють експорт виноробної продукції на світові ринки збуту. Йдеться про те, що Україна не має реєстру виробників винограду та вина та кадастру виноградників

Як ВРУ вирішуватиме проблеми виноробної галузі?

У зв’язку із набуттям статусу країни-кандидата у члени ЄС Україна на порозі як нових викликів, так і нових можливостей, і це також стосується виноградарської та виноробної галузі.

На цьому наголосив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, народний депутат від фракції «Слуга Народу» Олександр Гайду під час виїзного круглого столу на Одещині «Актуальні питання законодавчого врегулювання виноградарства і виноробства в Україні в процесі євроінтеграції».

Як зауважив парламентар, на шляху євроінтеграції галузь стикнулась із проблемами, які уповільнюють експорт виноробної продукції на світові ринки збуту. Йдеться про те, що Україна не має реєстру виробників винограду та вина та кадастру виноградників, а також відсутність офіційних даних та статистики щодо кількості або розміру аграрних чи фермерських підприємств і домогосподарств, що виробляють виноград.

«Це унеможливлює здійснення простежуваності від виноградної лози до пляшки вина на полиці магазину, на що також вказала Єврокомісія в своєму останньому аналітичному звіті», – акцентував Гайду.

Крім того, він звернув увагу на скорочення обсягів виробництва садивного матеріалу винограду, складнощі з отримання в довгострокову оренду земельних ділянок, низькі закупівельні ціни на виноград технічних сортів, а також на те, що частина площ виноградників опинилась в окупації.

«У галузі також є проблеми превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин, невиправдано низьких мінімальних роздрібних цін на вина та нерегульоване використання географічних зазначень на українському споживчому ринку», – сказав очільник аграрного комітету.

Особливо негативно, за його словами, позначається відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції на культурі споживання вин.

Також Олександр Гайду розповів про плідну роботу в комітеті над проєктом Закону «Про виноград та продукти виноградарства» № 9139.

«За час його підготовки законопроєкту до другого читання щодо подальшої долі українського вина в Євросоюзі набрав чинності новий Регламент 2024/1143 від 11 квітня 2024 року про географічні зазначення для вина, спиртних напоїв і сільськогосподарської продукції, а також гарантованих традиційних особливостей, що вносить зміни до трьох актів ЄС (№ 1308/2013, (ЄС) 2019/787 та (ЄС) 2019/1753) та скасовує один Регламенту № 1151/2012. Тому в комітеті готуються відповідні зміни в цей проєкт, щоб він відповідав європейському законодавству», – повідомив народний депутат.

Джерело: Слуга народу

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»