• Посилання скопійовано

Скільки українців долучилися до програми «Нацкешбек»: цифри від Мінекономіки

880 тисяч українців відкрили картки для отримання виплат за програмою «Національний кешбек» від 2 вересня, коли стартувало бета-тестування. В системі вже зареєстровано понад 130 тис. товарів від 713 українських виробників

Скільки українців долучилися до програми «Нацкешбек»: цифри від Мінекономіки

880 тисяч українців відкрили картки для отримання виплат за програмою «Національний кешбек» від 2 вересня, коли стартувало бета-тестування. В системі вже зареєстровано понад 130 тис. товарів від 713 українських виробників. Про це повідомила Перша віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

«Покупці, виробники та торговельні мережі активно долучаються до Національного кешбеку. Відсьогодні до програми долучаються нові ритейлери. Зокрема,  Епіцентр K, Нова лінія, Auchan, Comfy, Сільпо, ФОРА і аптека 3і. Під час купівлі локальних товарів, зареєстрованих в програмі, в магазинах цих мереж відтепер нараховуватимуть кешбек 10%.

Бета-тестування «Національного кешбеку» триватиме близько місяця. У цей період система наповнюватиметься товарами українських виробників. До програми і надалі приєднуватимуться нові торгові мережі та магазини», — наголосила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Раніше до програми долучились АТБ-Маркет, Аврора, NOVUS, ЕКО маркет, VARUS, OKKO, Мережа АЗК «WOG», Укрнафта, мережа аптек Аптека АНЦ. Ще приблизно 100 закладів торгівлі — від маленьких магазинчиків і аптек до онлайн-магазинів і великих супермаркетів нині в процесі приєднання.

Національний кешбек є формою фінансової підтримки громадян від держави, умовою надання якої є купівля українських товарів. Кількість таких товарів в програмі за тиждень збільшилась більше ніж втричі — з 38 тис. до понад 130 тис. одиниць.

У межах бета-тестування здійснюється налаштування технічних і фінансових систем програми. Зокрема, йде впровадження допоміжного сервісу, який дозволить споживачу бачити обсяг нарахованого кешбеку в Дії. Частина банків – партнерів вже налагодили передачу даних, завдяки чому їх клієнти першими дізнались обсяг кешбеку за 2 і 3 вересня. Нарахування за наступні дні буде доступне незабаром. Інші банки продовжують технічні роботи. Щойно дані надходитимуть, Дія відображатиме їх в розділі Сервіси – Національний кешбек.

Споживачі під час бета-тестування також можуть надати свої пропозиції або зауваження для вдосконалення роботи програми через форму на сайті madeinukraine.gov.ua. Проконсультуватися стосовно умов участі в програмі «Національний кешбек» можна в урядовому контактному центрі за номером 1545.

Щоб отримувати кешбек від держави, покупцям необхідно подати заявку через сайт чи мобільний застосунок банку, який бере участь у програмі, або звернутись до відділення. Відкрити фізичну чи віртуальну картку, куди нараховуватиметься кешбек. І потім в Дії в розділі Сервіси - Національний кешбек обрати картку для виплат. 

Оформити картки вже можна в monobank, або Укргазбанку на додачу до ПриватБанку, Sense Bank, ПУМБ, Абанку, Глобус Банку, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, Ощадбанку та Акордбанку. Загалом, в системі зареєстровані 11 банків. Деякі з них також пропонують додаткові бонуси до кешбеку, який надає держава.

Кешбек у розмірі 10% від вартості нараховується за купівлю продукції локальних виробників, що включені у програму, за виключенням підакцизної продукції (пальне, тютюн та міцний алкоголь).  Також кешбек поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту і медові напої. 

Максимальна сума виплат — 3 тис. грн в місяць. Накопичені за місяць кошти надходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця.

На які товари вже поширюється кешбек, можна дізнатися на сайті програми madeinukraine.gov.ua. Інформувати споживачів про товари, на які розповсюджуватиметься кешбек, будуть і заклади торгівлі.

Отримані за участь у програмі «Національний кешбек» кошти можна буде витратити на послуги — комуналку, транспорт, лікування, мобільний зв’язок,  спорт, кіно і інші. Також їх можна буде задонатити на ЗСУ або купити військові облігації.

Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Координатором програми Національний Кешбек виступає Міністерство економіки України. В реалізації проєкту беруть участь Міністерство цифрової трансформації України, Державна податкова служба, Ощадбанк та уповноважені банки України і Урядовий контактний центр. Технологічним партнером в реалізації програми виступає міжнародна платіжна система Mastercard. Операційним партнером проєкту є міжнародна компанія платіжних технологій Visa.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»