• Посилання скопійовано

Бізнес навів свої пропозиції для відновлення енергетичної сфери

Підприємства готові будувати власну генерацію, інвестувати та продовжувати роботу, підтримуючи тим самим як обороноздатність та економіку України, так і зберігаючи наявні та створюючи нові робочі місця

Бізнес навів свої пропозиції для відновлення енергетичної сфери

На круглому столі Федерації профспілок України обговорили вплив руйнування енергетичних об’єктів на виробничий сектор і ринок праці.

Дефіцит енергоресурсів через постійні ракетні та дронові атаки з боку рф, руйнація самих промислових підприємств з тих самих причин створюють умови, в яких роботодавцям складно зберігати навіть наявні робочі місця. Разом з тим підприємства готові будувати власну генерацію, інвестувати та продовжувати роботу, підтримуючи тим самим як обороноздатність та економіку України, так і зберігаючи наявні та створюючи нові робочі місця. Про це зазначила директор Департаменту екології, енергетики та зеленої економіки Ольга Кулик під час спілкування, в якому взяли участь як представники соціального діалогу (профспілки, роботодавці та влада), так і наукових та аналітичних інституцій.

Для вирішення проблемних питань Федерація роботодавців України регулярно проводить робочі наради з питань енергопостачання за участі урядовців, представників національного регулятора, законодавчої влади та бізнесу.

Вже маємо певні результати. За нашої ініціативи на законодавчому рівні:

  • спрощено процедури приєднання електроустановок до систем розподілу електричної енергії та природного газу;
  • звільнено від ввізного мита при ввезенні на митну територію України груп товарів за кодами 8411 81 та 8411 82 (газові турбіни різної потужності).

Наші наступні пропозиції для Уряду, ВР та Офісу Президента, які вже передані владі:

  • встановити норму імпорту електроенергії на рівні 50 % для промислових підприємств-споживачів, а не 80 % як це діє наразі;
  • встановлення максимальних граничних цін на купівлю потужності міждержавних перетинів (за аналогією із граничними цінами на РДН, ВДР и БР);
  • звернутися до національних операторів систем передач та регуляторів країн-сусідів, з яких імпортується електроенергія (Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія) з проханням спрямовувати кошти, отримані від послуги з розподілу міждержавних перетинів на розширення потужності перетинів;
  • сприяти в запуску довгострокових аукціонів на послуги з міждержавного перетину;
  • розробити та реалізувати програми підтримки промислових підприємств, спрямовані на компенсацію зростання вартості електричної енергії, за аналогією тих, що були реалізовані в державах-членах ЄС в час енергетичної кризи протягом 2019 – 2022 років.

Наразі ми очікуємо відповіді на ці пропозиції.

Також для залучення фінансування на будівництво розподіленої генерації регулярно проводимо для наших компаній зустрічі з міжнародними фінансовими інституціями. Та вже маємо позитивні рішення щодо фінансування таких проектів.

Ще один важливий аспект – збереження кваліфікованих кадрів, залучення фахівців, які зможуть обслуговувати на підприємствах власну генерацію. Це питання лежить у сфері бронювання кадрів, над яким ми продовжуємо працювати спільно з органами державної влади, а також у забезпечені професійної підготовки таких кадрів. Проговорили також і інші проблемні кадрові проблеми, з яким стикаються промислові компанії в умовах повномасштабної війни рф проти України, а також можливі шляхи їх вирішення.

Всі вище зазначені пункти будуть долучені до пропозицій учасників круглого столу і направлені до державних органів влади. Ми впевнені в потенціалі українського бізнесу і готовності працювати далі, підтримувати економіку та обороноздатність України і забезпечувати заробітною платою українців. А одним із найкращих шляхів для напрацювання максимально ефективних механізмів вирішення ідентифікованих проблем, на нашу думку, є забезпечення соціального діалогу між роботодавцями, профспілками та владою.

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»