• Посилання скопійовано

Бізнес обговорив з Нацбанком та Мінекономіки систему страхування воєнних ризиків в Україні

Важливим завданням запропонованої системи є покращення доступу до страхування для бізнесу, а для цього держава прагне досягнути ефекту масштабу, об’єднавши різні програми та залучивши міжнародних перестраховиків

Бізнес обговорив з Нацбанком та Мінекономіки систему страхування воєнних ризиків в Україні

27 вересня членські компанії Європейської Бізнес Асоціації, Global Business for Ukraine та Американської Торговельної Палати в Україні зустрілися з представниками Національного банку та Міністерства економіки України для презентації та обговорення ключових положень законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні.

Катерина Рожкова, Перша заступниця Голови Національного банку України, представила концепцію системи страхування. Так, Національний банк регулярно проводить опитування щодо настроїв бізнесу, гравців платіжного ринку, домогосподарств щодо їхньої економічної активності. Проведені дослідження демонструють, що загроза руйнування майна стримує забудовників, бізнес та громадян від інвестицій в будівництво, що відображається на ринку іпотеки та нового житла. Наразі діють окремі механізми страхування військових ризиків, такі як від МІГА та DFC, втім задача держави – створити систему. Зазвичай подібні договори страхування перестраховуються за кордоном у великих страховиків, але наразі вони не готові залучатися через низьку ємність ринку страхування.

Нацбанк разом з Мінекономіки та Світовим банком вивчали досвід страхування катастрофічних ризиків у різних країнах. Йдеться про військові ризики, загрози руйнування, обстрілів, терористичних загроз, а також політичні ризики, зокрема зміну політики та регуляцій. Зазвичай у країнах, де не залучаються великі міжнародні страховики, створюються окремі компанії – страховики зі спеціальним статусом. На рівні держави визначається перелік ризиків, які цей страховик покриватиме, та перелік об’єктів, що підлягають обов’язковому страхуванню. Водночас, наприклад, Ізраїль має інший механізм, а саме окремий податок, який сплачують усі фізичні особи. Він формує спеціальний фонд державного бюджету, з якого проводяться страхові виплати.

Завданням Нацбанку було знайти підхід, нейтральний до державного бюджету, який водночас формуватиме необхідний обсяг ліквідності для виплати компенсацій. Зрештою дійшли висновку, що система страхування ризиків в Україні має базуватись на обов’язковості страхування для певних видів об’єктів та створенні страховика зі спеціальним статусом – державної агенції. Обов’язковість страхування обумовлена необхідністю охопити велику кількість об’єктів страхування, щоб забезпечити адекватність тарифів та уникнути субсидіювання державної агенції. Водночас розрахунки у законопроєкті передбачають відсутність франшизи.

Якщо ви хотіли б отримати презентацію системи страхування з деталями цієї програми, будь ласка, напишіть Victoria.Burdeina@eba.com.ua.

Як зазначив Перший заступник Міністра економіки України Олексій Соболєв, запропонована концепція залишиться актуальною і після завершення війни, адже ця система в перспективі зможе застосовуватися також до покриття політичних ризиків. Важливим завданням запропонованої системи є покращення доступу до страхування для бізнесу, а для цього держава прагне досягнути ефекту масштабу, об’єднавши різні програми та залучивши міжнародних перестраховиків. Для цього необхідно побудувати інфраструктуру, адже підтримка, кошти і зацікавленість вже є, наголосив пан Соболєв.

Ми вдячні Нацбанку та Мінекономіки за презентацію концепції та обговорення з бізнесом. Асоціація сформує оцінку запропонованої системи та буде рада подальшому обговоренню та доопрацюванню.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»